Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Sýria uzavrela svoj vzdušný priestor pre turecké civilné lietadlá

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Turecké letectvo v stredu prinútilo pristáť sýrske civilné lietadlo pre podozrenie z prevozu vojenského materiálu z Ruska.

Bejrút 14. októbra (TASR) - Sýria zakázala tureckým civilným lietadlám vstup do svojho vzdušného priestoru. Oznámilo to v sobotu sýrske ministerstvo zahraničných vecí.

Zákaz vstúpil do platnosti dnes o polnoci. Podľa Damasku ide o reakciu na rovnaký krok zo strany Turecka, týkajúci sa sýrskych lietadiel.

Ankara takéto opatrenie oficiálne nezaviedla. Pohrozila však, že zadrží sýrske civilné lietadlá, ak bude mať podozrenie, že prepravujú vojenský materiál pre jednotky prezidenta Bašára Asada.

Turecké letectvo v stredu prinútilo pristáť sýrske civilné lietadlo pre podozrenie z prevozu vojenského materiálu z Ruska. Podľa Ankary sýrsky Airbus A320 prevážal muníciu a vojenské zariadenia pre ministerstvo obrany v Damasku. Moskva trvá na tom, že išlo o legálnu dodávku technických súčastí pre radary.

Spor o náklad lietadla a okolnosti zadržania lietadla sú ďalším stupňom eskalácie napätia v susedských vzťahoch Turecka a Sýrie. Turecké ozbrojené sily v uplynulých týždňoch opakovane reagovali na paľbu a mínometné ostreľovanie zo Sýrie.

Turecko uzatvorilo vzdušný svoj priestor pre sýrske civilné lietadlá

Turecko uzatvorilo dnes svoj vzdušný priestor pre všetky sýrske civilné lietadlá. Oznámil to turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu.

Davutoglu povedal, že Ankara siahla k opatreniu preto, že režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada "zneužíva" civilné lety na prevoz vojenských zariadení.

Sýrsku vládu o zatvorení vzdušného priestoru Turecko informovalo už v sobotu, doplnil šéf tureckej diplomacie. Sýria v ten istý deň zakázala tureckým civilným lietadlám vstup do svojho vzdušného priestoru. Zákaz vstúpil do platnosti dnes o polnoci. Damasku už vtedy vysvetlil, že išlo o reakciu na rovnaký krok zo strany Turecka, týkajúci sa sýrskych lietadiel.