Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Sýrske zostrelenie tureckej stíhačky je vážnou eskaláciou konfliktu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dvaja piloti, po ktorých spoločne pátrali tureckí a sýrski záchranári, zostávajú stále nezvestní.

Bagdad 23. júna (TASR) - Sýrske zostrelenie tureckej stíhačky je vážnou eskaláciou sýrskeho konfliktu. Dnes to vyhlásil iracký premiér Hošjár Zebarí.

"Včerajšie zostrelenie tureckého lietadla nad sýrskymi vodami - toto je vážna eskalácia a náznak, že konflikt má väčší dopad, ako len na Sýriu," povedal Zebarí na tlačovej konferencii po bagdadskom stretnutí s náprotivkami zo Švédska, Bulharska a Poľska.

Sýria sa dnes prihlásila k zostreleniu lietadla tureckej armády nad Stredozemným morom, ktoré podľa Damasku preniklo do sýrskeho vzdušného priestoru.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA uviedla, že sýrska armáda v piatok zachytila "neznámy objekt" letiaci vysokou rýchlosťou. Následne vojaci zasiahli podľa zákona uplatňovaného v podobných situáciách.

Turecká vláda vo svojom vyhlásení po dvojhodinovom mimoriadnom zasadnutí pod vedením premiéra Recepa Tayyipa Erdogana krátko predtým uviedla, že je odhodlaná prijať všetky potrebné kroky v reakcii na incident. Ankara bezprostredne nekonkretizovala, aké opatrenia podnikne.

Dvaja piloti, po ktorých spoločne pátrali tureckí a sýrski záchranári, zostávajú stále nezvestní.

Udalosť pravdepodobne výrazne poznačí už i tak napäté vzťahy medzi Tureckom a Sýriou. Vláda premiéra Erdogana sa pridala na stranu Spojených štátov a EÚ vo výzvach na odstúpenie dlhoročného sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý od marca minulého roka čelí mohutnému povstaniu.


Turecký prezident Gül: Zostrelenie stíhačky nemožno ignorovať

Abdullah Gül
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Nie je možné ignorovať fakt, že Sýria zostrelila turecké bojové lietadlo, vyhlásil dnes turecký prezident Abdullah Gül. Uviedol, že jeho krajina urobí všetky kroky, ktoré je nutné po incidente vykonať.

Vyšetrovanie podľa neho ukáže, či lietadlo zostrelili v tureckom alebo sýrskom vzdušnom priestore. Dodal, že Ankara je v telefonickom kontakte s Damaskom a spoločná pátracia operácia po lietadle a nezvestných pilotoch pokračuje.

Bývalý sýrsky vojenský predstaviteľ, teraz v Bejrúte, uviedol pre agentúru DPA, že disponuje informáciami, podľa ktorých sýrske jednotky, ktoré lietadlo zostrelili, sa domnievali, že ide o ďalšieho sýrskeho pilota pokúšajúceho sa dezertovať do Turecka. Vo štvrtok dezertoval sýrsky pilot so svojou stíhačkou do susedného Jordánska, kde mu udelili politický azyl.

Turecká vláda vo svojom vyhlásení po dvojhodinovom mimoriadnom zasadnutí pod vedením premiéra Recepa Tayyipa Erdogana uviedla, že je odhodlaná prijať všetky potrebné kroky v reakcii na incident. Ankara bezprostredne nekonkretizovala, aké opatrenia podnikne.


Turecký vicepremiér Arinc: Zostrelené lietadlo bolo prieskumné

Turecký vicepremiér Bülent Arinc dnes vyhlásil, že prúdové lietadlo, ktoré v piatok zostrelila Sýria, bolo prieskumné. Informovala o tom štátna televízia TRT.

Turecké médiá priniesli správy, že zostreleným strojom bola nadzvuková bojová stíhačka F-4 Phantom, ktorá môže tiež vykonávať prieskumné operácie.


Sýria: Zostrelenie tureckého lietadla bolo nehodou, nie nepriateľským aktom

Zostrelenie tureckého vojenského lietadla, ktoré podľa Sýrie narušilo jej vzdušný priestor, bolo nehodou a nie nepriateľským aktom namiereným proti Turecku. Dnes to vyhlásil hovorca sýrskeho ministerstva zahraničných vecí Džihád Makdísí.

Makdísí tureckému spravodajskému kanálu A Haber povedal, že Sýria využila svoje právo proti "neznámemu" lietadlu, ktoré narušilo jej vzdušný priestor.

Hovorca podľa spravodajského kanála povedal, že Sýria nevedela, že lietadlo je turecké. Ako dodal, Sýria pomáha Turecku pri pátraní po nezvestných pilotoch a troskách stroja.