Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Švajčiarsko má zlato v tímovej súťaži, Slovensko piate

Švajčiarsky lyžiar Ramon Zenhaeusern (uprostred) oslavuje po výhre nad Rakúšanom Marcom Schwarzom (vpravo) vo finále tímovej súťaže na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní vo švédskom Are 12. februára 2019. Foto: TASR/AP

Slovákom ako obhajcom senzačného striebra z MS 2017 vo švajčiarskom St. Moritzi chýbala najväčšia hviezda Petra Vlhová, ktorá sa sústredí na individuálne štarty.

Are 12. februára (TASR) - Švajčiarski lyžiari zvíťazili v utorňajšej tímovej súťaži na majstrovstvách sveta vo švédskom Are. Wendy Holdenerová, Daniel Yule, Aline Daniothová a Ramon Zenhäusern zdolali vo finále Rakúšanov, bronz si vyjazdili Taliani. Slovenskí reprezentanti Soňa Moravčíková, Matej Falat, Petra Hromcová a Adam Žampa vyradili v 1. kole Slovinsko, vo štvrťfinále nestačili na Rakúšanov a skončili na piatom mieste spoločne s Nórskom, Francúzskom a Švédskom.

Slovákom ako obhajcom senzačného striebra z MS 2017 vo švajčiarskom St. Moritzi chýbala najväčšia hviezda Petra Vlhová, ktorá sa sústredí na individuálne štarty. SR figuruje v Pohári národov SP na desiatej priečke, Slovinsko je deviate. Keďže sa však šieste USA odhlásili zo súťaže, prihlásené tímy za nimi sa posunuli o jedno miesto a SR so Slovinskom vytvorili druhú osemfinálovú dvojicu ako deviate, resp. ôsme nasadené družstvo. Moravčíková nestačila na Marušu Ferkovú a Hromcová prehrala s Anou Bucikovou, ale súperi mužov Tijan Marovt ani Jakob Špik nedokončili svoje jazdy a Falat so Žampom poľahky získali body a dvakrát vyrovnali. Pri "remíze" záležalo na najlepšom individuálnom čase, ktorý o 98 stotín sekundy dosiahol Falat a rozhodol o postupe do štvrťfinále.

V ňom už na Slovákov čakalo najvyššie nasadené a favorizované Rakúsko. Katharina Liensbergerová zdolala Moravčíkovú, Michael Matt si poradil s Falatom a Katharina Truppeová už v tretej jazde proti Hromcovej spečatila postup Rakúska do semifinále. Najbližšie k zisku bodu bol Žampa v záverečnej jazde, no o 25 stotín sekundy prehral s Marcom Schwarzom. "Dali sme do toho srdce, všetko. Postup do štvrťfinále je pre nás veľké pozitívum. Aj keď sme na minulom šampionáte boli na druhej priečke, som rád, že sme pre Slovensko vyjazdili piate miesto," uviedol Adam Žampa.

"Sme medzi najlepšou osmičkou, na to, že sme nemali k dispozícii najlepší tím, je to výborný výsledok. Proti Slovincom sme mali šancu, keďže tiež nepostavili najsilnejšiu zostavu. Som rád, že sme ich zdolali, Rakúšania sú samozrejme lepší, aj súboje s nimi boli tesné," povedal pre RTVS Falat, ktorý má na konte striebro spred dvoch rokov spoločne s Adamom a Andreasom Žampovcami, Petrou Vlhovou, Veronikou Velez-Zuzulovou a Terezou Jančovou. Andreas Žampa bol tentoraz náhradník a nezasiahol do pretekov. "Jazdilo sa mi dobre, aj keď to bolo ťažké. Bol to veľmi veľký zážitok, z postupu proti Slovincom som mala radosť," dodala Hromcová po svojom premiérovom vystúpení na MS. Na šampionáte debutovala aj Moravčíková: "Atmosféra bola super, užila som si to. V prvej jazde som nevedela, čo od toho očakávať, v druhej to už bolo lepšie."

Premožitelia Slovákov sa dostali až do boja o zlato, keď v semifinále vyradili Taliansko vďaka lepšiemu súčtu časov najrýchlejšej ženy a najrýchlejšieho muža. Ich finálovým súperom sa stalo Švajčiarsko, ktoré takisto prešlo cez Nemecko zásluhou tohto kritéria za stavu 2:2. Bronz získalo Taliansko po diskvalifikácii Nemca Linusa Strassera v záverečnej jazde. Vo finále začala Holdenerová víťazstvom nad Liensbergerovou, na 1:1 vyrovnal Matt proti Yulemu. Truppeová zdolala Daniothovú a poslala Rakúsko do vedenia, ale Zenhäusern potvrdil svoju silu v paralelnom slalome a prekonal Schwarza, jeho čas v súčte s výkonom Holdenerovej zabezpečil o 77 stotín úradujúcim olympijským víťazom v tímovej súťaži zlato aj na majstrovstvách sveta.

Holdenerová získala po obhajobe titulu v alpskej kombinácii druhé zlato v Are, celkovo je už štvornásobná medailistka na svetových šampionátoch. "Mali sme skvelú zostavu a skvelý tímový duch. Bojovali sme a je úžasné, že sme sa mohli zapojiť do tejto súťaže. Aj keď sme vyradili domáce Švédsko, nestratili sme podporu famózneho publika," citovala Holdenerovú agentúra AFP.

Výsledky tímovej súťaže na MS v Are:


1. Švajčiarsko (Aline Daniothová, Andrea Ellenbergerová, Wendy Holdenerová, Sandro Simonet, Daniel Yule, Ramon Zenhäusern), 2. Rakúsko (Franziska Gritschová, Katharina Liensbergerová, Katharina Truppeová, Christian Hirschbühl, Michael Matt, Marco Schwarz), 3. Taliansko (Marta Bassinová, Irene Curtoniová, Lara Della Meová, Simon Maurberger, Riccardo Tonetti, Alex Vinatzer), 4. Nemecko, 5. SLOVENSKO (Soňa MORAVČÍKOVÁ, Petra HROMCOVÁ, Matej FALAT, Adam ŽAMPA, Andreas ŽAMPA), Nórsko, Francúzsko, Švédsko, 9. Argentína, Slovinsko, Česko, Fínsko, Rusko, Veľká Británia, Kanada, Belgicko

finále:

Rakúsko - Švajčiarsko 2:2 (Švajčiarsko vyhralo na čas)

Katharina Liensbergerová - Wendy Holdenerová (-0,28)

Michael Matt - Daniel Yule (+0,48)

Katharina Truppeová - Aline Daniothová (+0,21)

Marco Schwarz - Ramon Zenhäusern (-0,54)


o 3. miesto:

Taliansko - Nemecko 3:1


semifinále:

Rakúsko - Taliansko 2:2 (Rakúsko postúpilo na čas)

Nemecko - Švajčiarsko 2:2 (Švajčiarsko postúpilo na čas)


štvrťfinále:

Rakúsko - SLOVENSKO 4:0

Liensbergerová - Soňa MORAVČÍKOVÁ (+0,51)

Matt - Matej FALAT (+0,62)

Truppeová - Petra HROMCOVÁ (+0,83)

Schwarz - Adam ŽAMPA (+0,25)



Nórsko - Taliansko 1:3

Francúzsko - Nemecko 1:3

Švédsko - Švajčiarsko 2:2 (Švajčiarsko postúpilo na čas)



osemfinále:

Rakúsko - Argentína 4:0


Slovinsko - SLOVENSKO 2:2 (SLOVENSKO postúpilo na čas)

Maruša Ferková - MORAVČÍKOVÁ (+0,58)

Tijan Marovt (nedokončil) - FALAT

Ana Buciková - HROMCOVÁ (+0,76)

Jakob Špik (nedokončil) - ŽAMPA


Nórsko - Česko 4:0

Taliansko - Fínsko 3:1

Francúzsko - Rusko 3:1

Nemecko - Veľká Británia 3:1

Švédsko - Kanada 3:1

Švajčiarsko - Belgicko 4:0