Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Štafeta s olympijskou pochodňou skončila putovanie po Slovensku

Beh s olympijskou pochodňou Foto: TASR/Michal Svítok

Pri príležitosti otvorenia novomestského Kultúrneho leta zapálil olympijskú čašu ohňom z pochodne starosta Rudolf Kusý.

Bratislava 23. júna (TASR) - Hoci slovenská olympijská pochodeň dorazila po svojej celoslovenskej púti do Bratislavy už v piatok večer, oficiálne zakončenie jej cesty prišlo až v sobotu. Pri príležitosti otvorenia Kultúrneho leta zapálil olympijskú čašu ohňom z pochodne starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Rudolf Kusý.

"Je v tom aj trochu symboliky, keďže Slovenský olympijský výbor sídli práve v bratislavskom Novom Meste," povedal pre TASR manažér SOV a organizátor olympijskej štafety Roman Hanzel. "Ukončenie práve v tento deň samozrejme súvisí najmä s tým, že 23. jún je dňom vzniku Medzinárodného olympijského výboru," dodal.

S priebehom celoslovenskej štafety, ktorá 1. apríla vyrazila na cestu pod heslom "Sme jeden tím", vyjadril Hanzel veľkú spokojnosť. "Naše olympijské posolstvo za 83 dní prešlo vyše 7000 kilometrov po celom Slovensku, všetky miesta, kde sídlia olympijské kluby," povedal s tým, že olympijská púť mala všade značný ohlas. "Zapojilo sa veľké množstvo školákov, vo všetkých mestách sme pritiahli pozornosť širokej verejnosti, takže si myslím, že náš cieľ - spropagovať olympizmus a vôbec šport ako dôležitý spoločenský fenomén, sme naplnili."

Po celom území Slovenska niesli pochodeň bežci všetkých vekových kategórií od päť-, šesťročných detí až po sedemdesiatnikov. Nechýbali medzi nimi ani známe osobnosti z radov politikov a najmä športovcov. Vôbec posledný úsek zabehli trojnásobní olympijskí šampióni vo vodnom slalome Peter a Pavol Hochschornerovci.

Práve "Hochšíci" budú na olympiáde v Londýne jednou z najväčších medailových nádejí. "Verím, že aj keď odchádzame na olympijské hry s historicky najmenej početnou výpravou, budeme úspešní," poznamenal Hanzel.

Londýnske olympijské hry sa začnú 27. júla.