Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia

Ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred mrazmi asi na 80 %

Na archívnej snímke marhule. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Výrazný problém majú s mrazmi tento rok najmä v ČR, napríklad v oblasti Hradca Králové mali po tieto noci až mínus 16 stupňov Celzia, čo už je devastačný mráz pre kvitnúce stromy.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. apríla (TASR) - Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

To, že je ochrana úrody pre ovocinárov mimoriadne zásadná činnosť, potvrdzuje podľa nej aj fakt, že v týchto dňoch sa už ťažšie zháňajú vrtuľníky, ktoré môžu pomáhať pri stláčaní teplého vzduchu k stromčekom. Niektorí ovocinári nevedeli objednať vrtuľník na Slovensku, tak si stroj objednali napríklad z Českej republiky. S doterajším priebehom a výsledkom protimrazovej ochrany sú teda podľa Holéciovej zatiaľ ovocinári spokojní.

"Aj naši vinohradníci sa snažia ochraňovať vinič. Napríklad na juhu Slovenska zohrievajú vzduch, striekajú protimrazovú závlahu. Lokálne straty majú niektorí malí pestovatelia. Uvidí sa, aký bude ďalší vývoj počasia a ako dopadne ochrana budúcej úrody z celoslovenského pohľadu," podotkla.

Holéciová dodala, že výrazný problém majú s mrazmi tento rok najmä v ČR, napríklad v oblasti Hradca Králové mali po tieto noci až mínus 16 stupňov Celzia, čo už je devastačný mráz pre kvitnúce stromy. Táto oblasť je pritom podľa nej významná ovocinárska oblasť.