Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

EÚ možno zmierni Španielsku rozpočtové ciele pre tento rok

Španielska ekonomika sa v dôsledku prísnych úsporných opatrení vlani prepadla do recesie a v poslednom kvartáli 2012 sa tempo jej poklesu ešte zrýchlilo.

Brusel 29. januára (TASR) - Európska únia (EÚ) možno zmierni Španielsku rozpočtové ciele pre tento rok. Naznačil to eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn, podľa ktorého, ak sa potvrdí, že situácia v španielskej ekonomike sa výrazne zhoršila, únia možno povolí Madridu vyšší rozpočtový schodok. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.

Podľa Rehna európski predstavitelia prijmú rozhodnutie o tohoročných rozpočtových cieľov Španielska vo februári, keď bude dokončená hodnotiaca správa.

"Ak sa ukáže, že sa situácia v španielskej ekonomike vážne zhoršila, môžeme navrhnúť predĺženie termínu pre stlačenie schodku v rozpočte na povolenú úroveň," povedal Rehn a dodal, že k podobnému kroku pristúpila únia aj vlani.

Španielska ekonomika sa v dôsledku prísnych úsporných opatrení vlani prepadla do recesie a v poslednom kvartáli 2012 sa tempo jej poklesu ešte zrýchlilo. Centrálna banka v Madride odhaduje, že vlani, v prvom roku vlády premiéra Mariana Rajoya, stratila španielska ekonomika v dôsledku úsporného programu 850.000 pracovných miest. A tento program sa musí ešte vystupňovať, ak má Madrid splniť tohoročné rozpočtové ciele.

Minister pre rozpočet Cristobal Montoro v decembri naznačil, že jeho vláde sa zrejme nepodarilo stlačiť schodok verejných financií v roku 2012 na 6,3 % hrubého domáceho produktu (HDP), ako sľúbila Bruselu. A v tomto roku by malo Španielsko znížiť rozpočtový deficit na 4,3 % HDP. Ale výkon španielskej ekonomiky v poslednom kvartáli 2012 zrejme klesol o 0,6 %, teda dvakrát viac, ako v predchádzajúcom 3. štvrťroku. To podkopáva snahy vlády o ozdravenie verejných financií.

Rehn pripomenul, že v prípade Španielska je dôležité nájsť vhodnú kombináciu opatrení na zníženie schodku v rozpočte a podporu hospodárskeho rastu. Dodal, že zatiaľ nemôže potvrdiť odhady, podľa ktorých sa HDP Španielska vlani prepadol o 7 %. EÚ zverejní svoju hodnotiacu správu 22. februára.