Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Španielsko a Taliansko majú problém s financovaním dlhu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Španielsko v pondelok (25.6.) požiada o finančnú pomoc na sanáciu domácich bánk. Zatiaľ sa nevie, koľko peňazí dostane. Ministri financií Madridu na to prisľúbili až 100 miliárd eur.

Londýn 23. júna (TASR) - Španielsko a Taliansko majú stále väčšie problémy s financovaním.

Pokiaľ politici urýchlene neprijmú rozhodné opatrenia na riešenie krízy, v druhej polovici roka sa tlak dlhopisových trhov ešte zvýši, myslia si odborníci.

Úročenie dlhov oboch krajín sa pohybuje na úrovniach, ktoré sú považované za dlhodobo neudržateľné. V posledných dňoch však mierne klesli, trhy totiž dúfajú, že lídri Európskej únie (EÚ) na budúcotýždňovom summite prijmú konkrétne kroky smerom k fiškálnej únii. Toto zníženie výnosov však nemusí trvať dlho.

"Nálada na trhu bude po zvyšok roka veľmi kritická, pretože je jasné, že na súčasných úrovniach bude pre Španielsko a Taliansko ťažké financovať sa," uviedol stratég DZ Bank Michael Leister. "Vždy nájdu nejakých kupcov, ale budú si musieť položiť otázku, či má zmysel požičiavať si pri súčasných úrokoch, alebo radšej požiadajú o zahraničnú pomoc," dodal.

Španielsko v pondelok (25.6.) požiada o finančnú pomoc na sanáciu domácich bánk. Zatiaľ sa nevie, koľko peňazí dostane. Ministri financií Madridu na to prisľúbili až 100 miliárd eur. Mnoho analytikov však predpokladá, že Španielsko nakoniec bude musieť požiadať o pomoc na financovanie svojho dlhu.

Trhy sú o niečo miernejšie k Taliansku. Rastie však tlak, aby vláda premiéra Maria Montiho schválila reformy na podporu rastu, ktorých podpora u verejnosti klesá.

Prípadná žiadosť Španielska o pomoc by viedla k zvýšeniu tlaku na talianske dlhopisy. Rím je totiž považovaný po Madride za ďalšieho kandidáta na finančnú pomoc.