Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Na Slovensku sa oteplí

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

SHMÚ predpokladá, že za tejto situácie sa sneh v nížinách väčšinou roztopí. Naopak, vo vysokých horských polohách bude pribúdať.

Bratislava 29. januára (TASR) - Prichádzajúca zmena v rozložení tlakových útvarov signalizuje aj zmenu v doterajšom charaktere počasia. Podľa informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu už dnes začal od Atlantického oceánu prúdiť do strednej Európy teplý a vlhký vzduch.

Spočiatku sa na väčšine územia prejaví snežením, na juhozápade aj dažďom. V ďalších dňoch bude vplyv Atlantiku pokračovať. Frontálne systémy prechádzajúce naším územím prinesú premenlivý a oblačný charakter počasia s častými zrážkami, prevažne dažďovými, predpovedá SHMÚ. Na horách by malo snežiť alebo padať dážď so snehom. Hranica sneženia bude závisieť od toho, či sa naše územie bude nachádzať v teplejších alebo chladnejších sektoroch tlakových níží, zväčša bude kolísať približne od 800 do 1300 m.

SHMÚ predpokladá, že za tejto situácie sa sneh v nížinách väčšinou roztopí. Naopak, vo vysokých horských polohách bude pribúdať, napríklad aj na radosť priaznivcov lyžovania na našej najvyššie položenej zjazdovke v Lomnickom sedle. Vo vysokých polohách sa pri teplejšom počasí a pribúdaní snehu môžu vytvárať podmienky na zvýšené lavínové nebezpečenstvo.