Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Slovensko navštívi nositeľ Nobelovej ceny za fyziku Douglas Osheroff

Douglas D. Osheroff Foto: TASR/AP

Američan so slovenskými koreňmi Douglas Dean Osheroff získal Nobelovu cenu za fyziku v roku 1996 spolu s Davidom Leem a Robertom Richardsonom za objav supratekutosti v extrémne ochladenom héliu.

Bratislava 23. júna (TASR) – Na Slovensko pricestuje v nedeľu 24. júna nositeľ Nobelovej ceny za fyziku profesor Douglas D. Osheroff.

Počas týždňového pobytu sa zúčastní na oslavách 75. výročia Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, absolvuje prehliadku jadrovej elektrárne v Mochovciach, navštívi Vysoké Tatry a chatu na Zelenom Plese. Diskutovať bude tiež s poprednými odborníkmi zo slovenských univerzít a Slovenskej akadémie vied.

V pondelok 25. júna sa stretne v aule Aurela Stodolu na Strojníckej fakulte STU so žiakmi stredných škôl na podujatí Hodina otázok. Jej cieľom je vytvorenie priestoru pre popularizáciu vedy medzi mladými ľuďmi. Následne preberie čestný doktorát STU.

"Sme radi, že sa nám darí pritiahnuť na Slovensko aj takéto významné osobnosti vo vede. Najkrajšie je, keď vidíte, s akým zápalom sledujú žiaci životné stimuly smerujúce k úspechu," poznamenal predseda Asociácie pre mládež, vedu a techniku (AMAVET) Jozef Ristvej s tým, že aktivity popularizujúce vedu dávajú mládeži príležitosť zorientovať sa v dnešnom zložitom svete.

Američan so slovenskými koreňmi Douglas Dean Osheroff získal Nobelovu cenu za fyziku v roku 1996 spolu s Davidom Leem a Robertom Richardsonom za objav supratekutosti v extrémne ochladenom héliu.

Narodil sa v roku 1945 v Aberdeene v rodine lekárov, ale už ako študent strednej školy zostrojil snímač röntgenového žiarenia. Od roku 1987 až dodnes pôsobí na fakulte fyziky Stanfordskej univerzity v San Franciscu. Okrem fyziky sa venuje otázkam globálneho otepľovania, popularizácii vedy, bol tiež členom vyšetrovacieho panelu tragédie raketoplánu Columbia.

Slovensko navštívi na pozvanie občianskeho združenia AMAVET a spoločnosti Slovenské elektrárne, člena skupiny Enel.