Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Slovenskí konceptualisti sa predstavujú v budapeštianskom Ludwig Museu

Viktor Frešo, archívna snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Výstavný projekt nadväzuje na predošlé medzinárodné prezentácie Soft Codes/Mäkké kódy v Múzeu súčasného umenia v poľskej Wroclawi (2015) či výstavu SONDA 1 v Galérii hlavného mesta Prahy (2018).

Trnava/Budapešť 22. apríla (TASR) – Budapeštianske Ludwig Museum bude do 23. júna hostiť výstavu Signál – príbeh slovenského (post)konceptuálneho umenia. Pripravila ju Galéria Jána Koniarka (GJK) v Trnave so zámerom prvýkrát predstaviť maďarskému i medzinárodnému publiku v ucelenej podobe vývoj slovenského konceptuálneho umenia od 60. rokov dodnes. Jej kurátorom je Vladimír Beskid.

"Prezentuje sa sedemnásť popredných autorov - Blažej Baláž, Cyril Blažo, Stano Filko, Petra Feriancová, Viktor Frešo, Jozef Jankovič, Martin Kochan, Július Koller, Marek Kvetan, Ján Mančuška, Roman Ondák, Michal Kern, Monogramista T. D., Rudolf Sikora, Pavla Sceranková, Peter Rónai, Jaro Varga," uviedol kurátor. Výstava je, ako dodal, prierezom ich diel posledných šiestich desaťročí a prezentuje mimoriadne vysokú kvalitu týchto umeleckých tendencií na Slovensku aj v rámci internacionálneho vývoja umenia.

"Za dôležitý moment považujeme predstavenie silného 'vpádu' konceptuálneho umenia na Slovensku v polovici 60. rokov minulého storočia na domáce výtvarne prostredie a kontinuitu tohto spôsobu uvažovania dodnes. Vstup konceptuálneho spôsobu práce znamenal nielen ďalšiu tendenciu moderny, ale zásadný obrat, inú vizuálnu kultúru, preformátovanie výtvarného umenia a jej umeleckej reči," uviedol kurátor. Základný koncept výstavy nie je podľa Beskida postavený na lineárnom či generačnom radení, ale prináša vizuálne dáta v štyroch nosných blokoch - Nulté gestá (naplnené rebelské gestá) - od negácie k prázdnu, Kozmos v izbe (cestovanie papierovým vesmírom), TEXTománia (textom posiate obrazové polia) – od manifestu ku knihe a Redefinovanie súčasného obrazu (digitálny impakt).

Výstavný projekt nadväzuje na predošlé medzinárodné prezentácie konceptu a súčasného umenia Soft Codes / Mäkké kódy v Múzeu súčasného umenia v poľskej Wroclawi (2015) či výstavu SONDA 1 v Galérii hlavného mesta Prahy (2018). "Cieľovou skupinou teda je nielen široká kultúrna obec v Maďarsku, ale aj v širokom medzinárodnom meradle, nakoľko ide o prvé sumárne uchopenie fenoménu slovenského konceptu v medzinárodne renomovanej inštitúcii vizuálnej kultúry v strednej Európe," uviedol kurátor. Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, partnerom je Slovenský inštitút v Budapešti.