Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Slovenskí a americkí vojaci nasimulovali výcvik ako v Afganistane

ilustračná foto Foto: TASR

Príslušníci špeciálnych síl armády USA absolvovali podľa Pažického aj parašutistický výcvik a zoskok s padákom OVP-80 z vrtuľníka Mi-2 na doskokovú plochu leteckej základne Prešov.

Žilina 29. júna (TASR) – Záverečným cvičením dvoch skupín špeciálneho určenia ukončili slovenské a americké sily pre špeciálne operácie spoločný mesačný výcvik v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Úlohy a ciele kopírovali podmienky, s ktorými sa denne stretávajú špeciálne sily v operácií ISAF v Afganistane. TASR o tom informoval hovorca 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline Mário Pažický.

Záver mája a takmer celý jún patril podľa neho v žilinskom 5. pluku špeciálneho určenia sústredenej príprave rozvoja spôsobilostí skupiny špeciálneho určenia a účelového zoskupenia síl pre špeciálne operácie. „Členovia pluku a druhého práporu desiatej skupiny špeciálnych síl armády USA cvičili v Žiline a jej okolí. Vojaci z 5. pluku sa paralelne pripravovali už na tretiu rotáciu pre operáciu ISAF do Afganistanu. Jej nasadenie je plánované v septembri tohto roku. Vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť zavŕšili dlhodobú prípravu záverečným výcvikom - certifikáciou,“ uviedol hovorca žilinského špeciálneho pluku.

Doplnil, že prvé tri týždne výcviku si mali príslušníci síl pre špeciálne operácie osvojiť a zdokonaliť plánovací proces, funkčné oblasti jednotlivých prvkov velenia a riadenia špeciálnych operácií, prípravu a schvaľovacie procesy konceptu operácie v podmienkach NATO/ISAF. „Výcvik sa ďalej sústredil na pravidlá vedenia boja, ktoré sú platné v operácií ISAF v Afganistane, plánovanie a realizáciu operácií na základe zozbieraných dôkazov v podmienkach právneho systému Afganistanu, činnosť pri zaisťovaní a zatýkaní osôb, procesy zberu a prvotnej analýzy biometrických údajov, činnosť a taktické postupy pri stretnutiach s lokálnymi lídrami v priestore operácie a činnosti spojené s riadením a velením jednotkám, určeným na priamy výkon špeciálnych operácií,“ povedal Pažický.

Príslušníci špeciálnych síl armády USA absolvovali podľa Pažického aj parašutistický výcvik a zoskok s padákom OVP-80 z vrtuľníka Mi-2 na doskokovú plochu leteckej základne Prešov. „Tým splnili platné podmienky pre udelenie certifikátu a triednosti Výsadkár ozbrojených síl SR. Zdokonaľovali sa tiež v streľbe z ručných zbraní zavedených do výzbroje síl pre špeciálne operácie oboch krajín vo výcvikovom priestore Záhorie a na strelnici Kamenná Poruba,“ dodal hovorca 5. pluku špeciálneho určenia.

Výcvik bol podľa neho pokračovaním spoločného projektu budovania spôsobilostí v podmienkach Ozbrojených síl (OS) SR. „Ukončený výcvik môžeme považovať za dobrý základ pre účinkovanie príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia na medzinárodnom cvičení Síl pre špeciálne operácie Jackal Stone 2012, ktoré sa má uskutočniť v Chorvátsku v jeseni tohto roku. Na cvičení Jackal Stone sa každoročne zúčastňujú príslušníci špeciálnych síl USA, Poľska, Chorvátska, Rumunska, Maďarska a Lotyšska. Slovenských príslušníkov síl pre špeciálne operácie čaká premiéra,“ uzatvoril Pažický.