Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Skauti k nám opäť prinesú symbol lásky a nádeje - svetlo z Betlehema

Na archívnej snímke uprostred prezident SR Andrej Kiska, ktorý si prevzal z rúk skautov Betlehemské svetlo na Námestí svätého Egídia v Poprade 17. decembra 2017. Betlehemské svetlo priniesli členky 78. skautského zboru z Popradu - Svetlušky. Foto: TASR/Miroslava Siváková

Počas posledného víkendu pred Štedrým dňom budú skautské posádky roznášať vlakmi svetlo po celom Slovensku a doručia ho do viac ako 330 miest a obcí.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Svetlo z Betlehema sa na Slovensko dostane v sobotu 15. decembra. Slovenskí skauti ho prinesú z Rakúska, kde ho pre všetkých ľudí na Slovensku odpália počas medzinárodnej ekumenickej slávnosti v rímskokatolíckej katedrále Mariendom v Linzi.

O deň neskôr privezú skauti svetlo do Popradu, kde ho slávnostne prijme prezident SR Andrej Kiska. "V nedeľu večer odovzdajú svetlo skauti i ľuďom počas slávnostnej svätej omše o 16.30 h v kostole Najsvätejšieho Spasiteľa na Hlavnom námestí v Bratislave, kde bude rovnako ako vo väčšine slovenských kostolov k dispozícii pre verejnosť až do Vianoc," informoval koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku Marián Suvák.

Počas posledného víkendu pred Štedrým dňom budú skautské posádky roznášať vlakmi svetlo po celom Slovensku a doručia ho do viac ako 330 miest a obcí. Skauti budú roznášať svetlo až do Štedrého dňa. "Svetlo prinesú do nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, budú ho odpaľovať veriacim na predvianočných svätých omšiach a pobožnostiach, doručia ho k ľuďom priamo domov a zavítajú aj na pomyselnú strechu Slovenska, na Lomnický štít,“ uviedol Suvák.

Betlehemské svetlo ako symbol pokoja a lásky budú slovenskí skauti, ktorých sa na tejto akcii zúčastňujú stovky, šíriť po Slovensku už po 29. raz. "Sme hrdí, že sa nám podarilo vybudovať takúto silnú tradíciu, ktorá si získala srdcia ľudí," povedal Suvák.

Tradícia svetla z Betlehemu sa odvíja už od konca 11. storočia, z obdobia krížových výprav. Jeden z členov tejto výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia sľúbil, že ak prežije výpravu, prinesie domov plamienok z "večného" svetla, ktoré horí v Betleheme. Svetlo, ktoré si ostatní obyvatelia Florencie následne odpaľovali a odnášali domov, sa stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia – univerzálnych hodnôt, spájajúcich ľudí. Novodobú tradíciu šírenia plamienka z Betlehema oživili v Rakúsku.