Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

SIPRI: Obchod s konvenčnými zbraňami rastie, zvýšil sa o štvrtinu

Dôvodom vyzbrojovania Indie sú napäté vzťahy s Pakistanom, ako aj vnútorné konflikty a boj proti terorizmu. Foto: TASR/AP

India bola podľa Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru (SIPRI) v rokoch 2007-2011 s desaťpercentným podielom najväčší dovozca zbraní na svete.

Štokholm 19. marca (TASR) - Globálny obchod s konvenčnými zbraňami naďalej prekvitá. V ostatných piatich rokoch sa objem predaja zbraní na celom svete zvýšil v porovnaní s obdobím rokov 2002-2006 o 24 percent, oznámil v dnes zverejnenej správe Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru (SIPRI).

Viac ako polovica svetového obchodu so zbraňami pripadá na Spojené štáty (30 percent) a Rusko (24 percent).

Na treťom mieste je Nemecko (deväť percent), ktoré podľa SIPRI vyviezlo okrem iného ponorky a fregaty. Štvrté skončilo Francúzsko (osem percent) a piata je Veľká Británia (štyri percentá).

Sýria doviezla v rokoch 2007-2011 takmer šesťkrát viac zbraní ako v predchádzajúcom päťročnom období, pričom 72 percent dodávok pochádza z Ruska. Správa SIPRI nešpecifikuje objem vývozu zbraní po začiatku povstania v marci 2011.

Nápadný bol vzostup Číny ako vývozcu zbraní, povedal agentúre DPA odborník SIPRI Mark Bromley. Čínske vojenské zariadenia, ako sú lode a bojové lietadlá, kúpil predovšetkým Pakistan.

Susedná India bola podľa SIPRI v rokoch 2007-2011 s desaťpercentným podielom najväčší dovozca zbraní na svete. Dôvodom vyzbrojovania sú napäté vzťahy s Pakistanom, ako aj vnútorné konflikty a boj proti terorizmu.

Aj zvyšné štáty v prvej pätici hlavných dovozcov zbraní pochádzajú z Ázie. Sú to Južná Kórea, Pakistan, Čína a Singapur.

Renomovaný inštitút SIPRI hodnotí predaj zbraní za päťročné obdobie, aby vyrovnal výrazné výkyvy spôsobené jednotlivými veľkými objednávkami. Absolútne čísla SIPRI nezverejnil.

Koncom februára zverejnil SIPRI údaje o činnosti 100 popredných zbrojných firiem. Vyplynulo z nich, že v roku 2010 predali zbrane v hodnote približne 411 miliárd dolárov (približne 305 miliárd eur).

Inštitút vyvinul svoje vlastné metódy zisťovania prevodov zbraní. Jeho databáza obsahuje veľké konvenčné zbrane, ako sú lietadlá, obrnené vozidlá, delostrelecké systémy, senzory, rakety, lode a systémy protivzdušnej obrany. Nákladné automobily, malé zbrane, munícia a väčšina ľahkých zbraní v nej nie sú zahrnuté.