Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Šéf etickej komisie FIFA žiada absolútnu transparentnosť

Joachim Eckert Foto: TASR/AP

Joachim Eckert si myslí, že FIFA musí byť plne transparentná, ak chce úspešne dokončiť svoje reformy.

Berlín 18. augusta (TASR) – Nemecký rozhodca a jeden zo šéfov etickej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Joachim Eckert si myslí, že FIFA musí byť plne transparentná, ak chce úspešne dokončiť svoje reformy.

Eckert si myslí, že členovia FIFA by mali povinne spolupracovať pri poskytovaní informácií a sankcie v prípade prehreškov by mali byť v rozsahu od pokuty po vylúčenie z FIFA. "Federácia sa musí stať úplne transparentnou a treba sa pozrieť na všetky finančné toky. Členovia FIFA by mali mať povinnosť poskytovať informácie," mieni Eckert, podľa ktorého by nemal mať istotu svojho postu ani prezident FIFA Joseph Blatter. "Pre Blattera by to znamenalo, že sa očistí, alebo odíde."

FIFA v poslednom období zasiahli obvinenia z korupcie na rôznych frontoch - od predaja televíznych práv, cez prezidentskú kampaň v roku 2011 až po voľbu dejísk MS 2018 a 2022.

Blatter chcel stáť na čele reformného procesu, a tak pred rokom založil etickú komisiu. Šéfom vyšetrovacej časti je americký sudca Michael Garcia, Eckert vedie oblasť pre riešenie sporov.

Podľa Eckerta jeho výbor nemá žiadne finančné obmedzenia. Nemec verí, že s pomocou kvalifikovaných audítorov vyrieši prvé problémy do konca roku.