Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Ružička: Pri brexite je stále výzvou írska hranica, čas sa kráti

Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička. Foto: TASR Jakub Kotian

Podľa jeho slov vidieť, že Barnier v rámci rokovaní s britskou stranou hľadá rozličné riešenia a diskutuje o tom s členskými krajinami Únie.

Brusel 12. novembra (TASR) - Hlavný vyjednávač EÚ pre tzv. brexit Michel Barnier informoval v pondelok predstaviteľov diplomacie členských krajín EÚ o rozličných aspektoch súvisiacich s prebiehajúcimi rokovaniami o odchode Spojeného kráľovstva z Únie. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Vladimír Ružička to uviedol pre TASR po zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

Podľa jeho slov vidieť, že Barnier v rámci rokovaní s britskou stranou hľadá rozličné riešenia a diskutuje o tom s členskými krajinami Únie. Spresnil, že z hľadiska úspechu rokovaní je stále hlavnou výzvou hranica medzi Írskou republikou a britskou provinciou Severné Írsko. Zároveň Barnier trvá na tom, že mandát, ktorý presadzuje, nie je o trestaní Británie, ako to zaznieva v britskej tlači, ale naopak o tom, že EÚ sa snaží správať čo najkonštruktívnejšie s cieľom dospieť k prijateľnému riešeniu.

"My podporujeme jeho mandát, čo bolo potvrdené aj počas jeho návštevy minulý týždeň na Slovensku," povedal slovenský diplomat o Barnierovi. "My hlavne podporujeme riešenia, ktoré nenarušia vnútorný trh a nevytvoria právne vákuum," opísal situáciu. Podľa jeho slov je teraz "loptička na britskej strane" a vyzerá to tak, že Spojené kráľovstvo v súčasnosti "hrá samo so sebou".

Ružička zdôraznil, že európski diplomati pevne veria, že v konečnom dôsledku sa podarí nájsť riešenie, hoci "čas sa kráti" a ani v polovici novembra nie sú náznaky o politickej dohode.

"Malý časový priestor na dohodu tam ešte je, ale ak by takýto scenár nenastal, nie je potrebné podliehať panike. Tak EÚ, ako aj jej členské krajiny si už plnia domáce úlohy, kde analyzujú dôsledky v jednotlivých sektoroch," vysvetlil Ružička. Dodal, že aj Slovensko má medzirezortnú skupinu, ktorá sa venuje diskusii o brexite a kde sa diskutuje nielen s ministerstvami, ale aj so zástupcami podnikateľov a občianskych združení.

"Čas sa kráti, ale veríme, že dohoda bude. Ale paralelne pracujeme na tom, aby sme akýkoľvek výsledok rokovaní pripravili tak, aby občania a podnikatelia čo najmenej pocítili následky," dodal.

Z ostatných tém rokovaní Rady ministrov Ružička spomenul prípravu viacročného finančného rámca na roky 2021-2027 a najmä prípravu decembrového summitu EÚ, kde sa členské krajiny vyjadrili, že výstupy by mali byť čo najkonkrétnejšie a lídri by sa mali venovať pozitívnym témam, ako je fungovanie jednotného trhu. V otázke migrácie by sa mali zamerať hlavne na ochranu vonkajších hraníc Únie a spoluprácu s tretími krajinami.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)