Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Rosová: Návrh novely zákona je útokom ľudí na psov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tatiane Rosovej sa nepáči navrhnuté sprísnenie zákona o držaní bojových plemien psov.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Starostke bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Tatiane Rosovej (SDKÚ-DS) sa nepozdáva novela zákona o držaní bojových plemien psov z dielne ministerstva pôdohospodárstva. "Návrh má ambíciu riešiť útoky agresívnych psov na ľudí, pritom je útokom ľudí na psov. Mieri proti zvieratám a proti obciam a mestám, nie proti nezodpovedným chovateľom," myslí si Rosová (SDKÚ-DS), ktorá má k novele zákona o držaní psov 21 pripomienok. Najlepšie by však podľa nej bolo návrh stiahnuť a prepracovať.

Podľa Rosovej by prijatie novely v navrhnutom znení nič nezlepšilo, práve naopak. "Zavádzajú sa nové prísne pravidlá, pričom štát nevie zabezpečiť ani vymáhanie tých, ktoré platia doteraz," tvrdí Rosová. Zákaz chovu niektorých plemien podľa nej prispeje k rozkvetu nelegálneho obchodu a kríženiu tak, aby sa obišiel zákon.

Rosová informovala, že v medzirezortnom pripomienkovom konaní sa k novele vyjadrilo 86 oslovených a až 432 ostatných subjektov, medzi inými napríklad viaceré ministerstvá, ďalšie orgány štátnej správy či hlavné mesto SR Bratislava. Spolu odoslali 525 pripomienok, z toho 37 zásadných. Rosová navrhuje úpravu minimálne v 21 častiach návrhu.

Pripomenula, že v minulosti sa podarilo zvýšiť tresty za týranie zvierat. Nazdáva sa, že teraz by sa hlavné úsilie malo zamerať na vymožiteľnosť platných pravidiel. Problémom je podľa nej napríklad vstup na súkromný pozemok, kde dochádza k týraniu, či odňatie týraných zvierat, keďže sú vnímané ako vec.

"Pritom za týranie by sa mal považovať aj výcvik psov na útok na človeka, veď je to proti prirodzenosti tohto druhu," zdôraznila Rosová, ktorá by chcela, aby sa otázkou ilegálnych chovov množiteľov zaoberala Finančná správa SR. "Podobne, ako rieši otázky ilegálneho obchodu s tabakom či alkoholom. Ide totiž aj o nemalé daňové úniky," navrhuje Rosová.

Ministerstvo pôdohospodárstva informovalo o pripravovanej zmene v kontexte množiacich sa informácií o útokoch psov na človeka. V nedeľu (19.8.) útok pitbula neprežila žena z obce Sucháň, 15. augusta zase pri Dunajskej Lužnej trojica psov pohryzla 39-ročného fotografa, ktorý utrpel početné zranenia vrátane odhryznutia ucha.