Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Rast cien amerických výrobcov dosiahol v októbri 6-ročné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ceny výrobcov vzrástli v októbri medzimesačne o 0,6 % po 0,2-percentnom raste v septembri.

Washington 9. novembra (TASR) - Ceny výrobcov v USA zaznamenali minulý mesiac najvýraznejší rast za posledných šesť rokov. Nahor ich potiahli najmä drahšie potraviny, chemické výrobky a palivá.

Ako v piatok uviedlo americké ministerstvo práce, ceny výrobcov vzrástli v októbri medzimesačne o 0,6 % po 0,2-percentnom raste v septembri. To je najvyššie tempo rastu cien producentov od roku 2012, pričom ekonómovia očakávali zotrvanie rastu na septembrovej úrovni. Medziročne sa ceny výrobcov zvýšili o 2,9 %.

Bez započítania nestabilných cien potravín a energií sa jadrové veľkoobchodné ceny zvýšili medzimesačne o 0,5 % po 0,2-percentnom raste v septembri. Oproti októbru minulého roka vzrástli o 2,6 %.

Napriek výraznému októbrovému zrýchleniu rastu cien výrobcov údaje signalizujú, že inflačné tlaky sú vo veľkej miere pod kontrolou. V letných mesiacoch rástli ceny výrobcov medziročne o vyše 3 %. Navyše ceny ropy v poslednom období klesajú a dá sa očakávať, že náklady na pohonné látky sa v nasledujúcich mesiacoch znížia.