Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

V Rimavskej Sobote plánujú otvoriť výstavu Cesta okolo sveta za 80 dní

Gemersko-malohontské múzeum (GMM), založené v roku 1882, je piate najstaršie múzeum na Slovensku. Foto: TASR - Branislav Caban

Výstavu Cesta okolo sveta za 80 dní chce múzeum návštevníkom prezentovať netradičným spôsobom.

Rimavská Sobota 17. apríla (TASR) - Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote plánuje v prvej polovici mája otvoriť výstavu s názvom Cesta okolo sveta za 80 dní. Návštevníkom má predstaviť predmety z exotických oblastí v zbierkach múzea i príbehy cestovateľov z Gemera. TASR o tom informovala riaditeľka GMM a kurátorka výstavy Éva Kerényi.

V zbierkach GMM, ktoré bolo založené v roku 1882, sa v súčasnosti nachádza 465 zbierkových predmetov z mimoeurópskych, takzvaných exotických oblastí. Múzeum ich získalo vďaka cestovateľom, zberateľom a múzejníkom, ktorí sa v druhej polovici 19. storočia a na prelome 19. a 20. storočia zameriavali nielen na Gemersko-malohontskú župu a Uhorsko, ale aj exotické krajiny. Výstava Cesta okolo sveta za 80 dní bude prezentovať 36 rôznych predmetov z obdobia medzi rokmi 1850 až 1950.

"Vzácne a cenné pamiatky pokrývajú široké spektrum území od Severnej a Južnej Ameriky cez Afriku, Áziu až po Oceániu. Aj keď nepoznáme mená darcov všetkých zbierkových predmetov a identita väčšiny z nich je neznáma, mnohé predmety odhaľujú cestovateľské zvyky a kozmopolitný pohľad gemersko-malohontskej aristokracie a mešťanov 19. a 20. storočia," priblížila Kerényi s tým, že výstava tak návštevníkom predstaví aj významných cestovateľov spojených s regiónom Gemer-Malohont.

Známy svojimi cestami na Ďaleký východ je gróf Emanuel Andrássy, pre ktorého je charakteristický dobrodružný životný štýl šľachtica. Záľubu v turistike a cestovaní mal aj veľkostatkár a právnik István Süteő Munkácsi. "Herečka Margita Maróthy-Gömöry stelesňuje únik do mystickej východnej náboženskej filozofie, chemického inžiniera Gedeona Tihaméra charakterizujú cesty za vedeckým výskumom a objavmi," dodala riaditeľka GMM.

Výstavu Cesta okolo sveta za 80 dní chce múzeum návštevníkom prezentovať netradičným spôsobom, jej súčasťou bude aj vlnitá prenosná stena symbolizujúca morské vlny s obrovskými cestovnými kuframi, čo má evokovať pocit cestovania v čase. Vernisáž výstavy, ktorú GMM organizuje s podporou Fondu na podporu umenia, sa uskutoční 9. mája popoludní.