Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia

Prírodné krásy v Suchej Hore chce samospráva sprístupniť turistom

Záujemcom odporúča pred zamýšľaným vstupom do prírodných zákutí Suchej Hory informovať sa na príslušnej správe chránenej krajinnej oblasti alebo obecnom úrade.

Suchá Hora 18. augusta (TASR) – Najbližšie okolie hraničnej obce Suchá Hora v oravskom okrese Tvrdošín ukrýva v sebe množstvo unikátnych prírodných krás. Samospráva vidí vo vzácnych chránených lokalitách celosvetového významu veľký potenciál na prilákanie väčšieho počtu nielen slovenských, ale aj zahraničných turistov.

Starosta Miloš Šustek v tejto téme nezaprie v sebe kvalifikovaného lesného hospodára so skúsenosťami z pôsobenia v správe Chránenej krajinnej oblasti Horná Orava. "Nachádza sa tu veľmi rozsiahle rašelinisko na ploche približne 120 hektárov, staré až 11.000 rokov. Prírodným skvostom sú Suchohorské bory, ktoré sú v podstate obdobou sibírskeho tajgového lesa," spresnil.

"Vyskytuje sa tu viacero vzácnych druhov rastlín a živočíchov. Za zmienku stojí mimoriadne vzácna odroda čučoriedky barinnej, ktorú miestni volajú šalenica, lebo následky po požití sa rovnajú alkoholu. Výhradne jej lístkami sa živia larvy motýľa žltáčika čučoriedkového. Rastie tu vzácny druh trávy ostroplod biely, orchidei. V lete tu hniezdi orol krikľavý, ktorý zimuje v africkej Namíbii či bocian čierny. Na hlbšie prebádanie čakajú pavúky a na objavenie mnohé ďalšie rastlinné i živočíšne druhy," opísal Šustek.

Medzi domácimi sa traduje, že v záhadných trasoviskách v minulosti zmizlo množstvo oviec, kôz, hovädzieho dobytka, ale aj niekoľkí pašeráci. "Táto oblasť bola vychýrená prekvitajúcim pašeráctvom. Vzácne ekosystémy našich mokradí stojí za to vidieť zblízka, lebo v takomto rozsahu sa nachádzajú ozaj málokde inde vo svete," pokračoval starosta a do pozornosti dal aj nádherné výhľady na severnú panorámu Tatier, od Belianskych až po Západné.

"Ťažba rašeliny, nášho čierneho zlata, bola pozastavená v roku 1998 pre reštitučné a súdne konania a jej znovuobnovenie je vo hviezdach. Bez ohľadu na to máme plány sprístupniť toto unikátne územie pre turistické verejnosť cez náučné chodníky," dodal. Záujemcom odporúča pred zamýšľaným vstupom do prírodných zákutí Suchej Hory informovať sa na príslušnej správe chránenej krajinnej oblasti alebo obecnom úrade.