Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia

Pri útokoch na Ukrajine zahynulo najmenej 7 ľudí na oboch stranách

Ľudia sa pozerajú na kráter po ruskom útoku na obývané územie v Charkove. Foto: TASR/AP

V dôsledku údajného ukrajinského dronového útoku v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny zahynuli dvaja ľudia.

Kyjev/Moskva 25. apríla (TASR) - Ukrajinské a ruské sily proti sebe vo štvrtok na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

V dôsledku údajného ukrajinského dronového útoku v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny zahynuli dvaja ľudia. Ďalší dvaja zomreli pri ukrajinskom delostreleckom útoku v Chersonskej oblasti, oznámili miestni predstavitelia dosadení Ruskom.

Obe oblasti Rusko koncom roka 2022 anektovalo, hoci ich celé územie neovládalo a jeho sily stále bojujú, aby získali nad nimi úplnú kontrolu.

"V dôsledku útoku na civilné auto zahynul muž a žena. Ich štyri deti osireli," uviedol Ruskom vymenovaný gubernátor okupovanej časti Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij. Dodal, že o deti bude postarané a bude im poskytnutá psychologická pomoc.

Ruskom dosadený gubernátor Chersonskej oblasti Vladimir Saldo v samostatnom vyhlásení uviedol, že ďalší dvaja ľudia zomreli pri ukrajinskom ostreľovaní obce Dnipriany.

V Záporožskej a Chersonskej oblasti prebiehali intenzívne boje v roku 2022 i v vlani v lete, keď Ukrajina spustila protiofenzívu, ktorá však v Záporožskej oblasti nenaplnila očakávania. Ťarcha bojov sa odvtedy presunula predovšetkým do východoukrajinskej Doneckej oblasti, ktorú Rusko taktiež vyhlásilo za súčasť svojho územia.

Ukrajinský gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin vo štvrtok informoval o dvoch zabitých pri ostreľovaní v obci Udačne a jednom mŕtvom v dôsledku ostreľovania dediny Kurachivka. "Konečné dôsledky týchto ostreľovaní ešte neboli stanovené," uviedol Filaškin.

Podľa agentúry AFP Rusko v súčasnosti vyvíja v Doneckej oblasti väčší tlak v súvislosti s blížiacimi sa oslavami 9. mája a výročím víťazstva Sovietskeho zväzu v druhej svetovej vojne.