Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Pri náletoch izraelských lietadiel zahynuli traja Palestínčania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K náletom izraelských lietadiel došlo po tom, čo militanti z Gazy vystrelili na Izrael desiatky rakiet a mínometných granátov.

Gaza 12. novembra (TASR) - Najmenej traja Palestínčania zahynuli pri náletoch, ktoré v pondelok podniklo izraelské letectvo na pozície militantov v palestínskom pásme Gazy. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva.

K náletom izraelských lietadiel došlo po tom, čo militanti z Gazy vystrelili na Izrael desiatky rakiet a mínometných granátov.

Podľa palestínskej tlačovej agentúry Wafa v meste Rafah na juhu Gazy prišiel o život 23-ročný muž. Pri odvetných náletoch utrpelo zranenia ďalších deväť Palestínčanov, napísala agentúra AP odvolávajúc sa na palestínskych predstaviteľov.

Izraelská armáda uviedla, že zasiahla viac ako 20 pozícií militantov z islamistickej skupiny Hamas, ktoré Gazu ovláda, a menšej palestínskej militantnej skupiny Islamský džihád.

Hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus podľa AP uviedol, že militanti z pásma Gazy za uplynulé tri hodiny vypálili na územie židovského štátu približne 200 rakiet.

Izraelské záchranné zložky uviedli, že raketa vystrelená z Gazy zasiahla autobus prechádzajúci cez pohraničnú oblasť, pričom ťažké zranenia utrpel 19-ročný muž. Zranených bolo najmenej ďalších sedem ľudí.

K raketovým útokom sa v spoločnom vyhlásení prihlásili Hamas aj skupina Islamský džihád. Jej hovorca uviedol, že obe skupiny sa rozhodli pomstiť za nedeľný izraelský útok v Gaze.

Pri bojoch medzi izraelskými silami a palestínskymi militantmi v pásme Gazy prišlo v nedeľu večer o život sedem Palestínčanov a jeden izraelský vojak. Hamas prisľúbil odvetu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa po nedeľných udalostiach v Gaze rozhodol skrátiť svoju návštevu Paríža a vrátiť sa domov. V pondelok večer bol na stretnutí s ministrom obrany a veliteľom armády.