Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Poslanec Hlina rozdal v Bratislave 100 kg múky za 17 minút

Poslanec OľaNO Alojz Hlina, archívne foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zmyslom bolo ukázať, za aký čas sa dá rozdať 100 kíl múky v relatívne bohatej Bratislave, keď štát nebol schopný rozdať potravinovú pomoc medzi ľuďmi, ktorí ju naozaj potrebujú.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Poslanec OľaNO Alojz Hlina dnes pred obchodným domom na bratislavskom Kamennom námestí rozdal okoloidúcim ľuďom za 17 minúť 100 kilogramov múky.

"Zmyslom bolo ukázať, za aký čas sa dá rozdať 100 kíl múky v relatívne bohatej Bratislave, keď štát nebol schopný rozdať potravinovú pomoc medzi ľuďmi, ktorí ju naozaj potrebujú," vysvetlil zmysel svojho experimentu Hlina. "Ľudia sú trochu prekvapení, boja sa kamier. A zase, povedzme si pravdu, sme v relatívne bohatej Bratislave," komentoval Hlina pomerne dlhý čas, kým spolu s dvoma pomocníkmi múku rozdelil.

Európska komisia totiž oznámila, že Slovensko bude z programu potravinovej pomoci vyradené, pretože nevytvorilo vhodné podmienky pre jej implementáciu na budúci rok. V roku 2011 sa nepodarilo distribuovať pomoc všetkým občanom, ktorí na ňu mali nárok a v roku 2012 Slovensko z programu dobrovoľne vystúpilo po škandále s nedodaním 3500 ton nakontrahovaných potravín. V roku 2013 sa však pôvodne so zapojením do programu počítalo.

Hlina dodal, že o potravinovej pomoci chcel diskutovať s bývalým ministrom pôdohospodárstva Zsoltom Simonom (Most - Híd) a súčasným Ľubomírom Jahnátkom (Smer-SD), druhý menovaný však odmietol s odôvodnením, že vo veci už koná polícia. "Riešením do budúcnosti by bolo, keby prípadnú ďalšiu pomoc distribuovala armáda," vyhlásil Hlina, ktorý chce túto tému predniesť na rokovaní Parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť.