Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Europoslanci odsudzujú nedostatky v ruských voľbách

Vladimir Putin Foto: TASR/AP Photo

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali Putina, aby sa zapojil do dialógu o budúcnosti krajiny s demonštrantami a opozíciou.

Brusel 15. marca (TASR) - Európsky parlament (EP) dnes prijal uznesenie, v ktorom odsudzuje nedostatky a nezrovnalosti v príprave a priebehu ruských prezidentských volieb zo 4. marca. Europoslanci vyzvali zvoleného prezidenta Vladimíra Putina, aby zmiernil svoju rétoriku namierenú proti demonštrantom a aby s nimi začal viesť úprimný dialóg.

Poslanci EP sa zhodli v názore, že ešte stále panujú obavy týkajúce sa vývoja v Rusku pokiaľ ide o dodržiavanie ľudských práv a všeobecných demokratických zásad, volebných pravidiel a postupov.

Europoslanci kritizovali skutočnosť, že voliči mali vo voľbách iba obmedzený výber a požadujú preto komplexnú analýzu všetkých nezrovnalostí, s cieľom posilniť demokratické pravidlá v budúcich voľbách.

Poslanci tiež upozornili na skutočnosť, že medzinárodní pozorovatelia volieb z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a Parlamentného zhromaždenia Rady Európy označili volebný proces za "výrazne zmenený v prospech jedného kandidáta" prostredníctvom obmedzenej registrácie kandidátov, nerovného mediálneho pokrytia a využívania štátnych prostriedkov v prospech jedného kandidáta.

Poslanci EP vyzvali úradujúceho ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva, aby svoje slová premenil na činy a zaručil prijatie nevyhnutných reforiem politického systému. Očakávajú tiež, že budúci ruský prezident Vladimír Putin bude pripravený v týchto reformách pokračovať, vrátane mimoriadne potrebného zjednodušenia pravidiel registrácie politických strán.

Putina spolu s politickými stranami zastúpenými v Štátnej dume poslanci EP vyzvali, aby sa zapojili do dialógu o budúcnosti krajiny s demonštrantami a opozíciou. EP tiež nabáda ruské opozičné skupiny, aby sa s cieľom presadiť politické reformy zjednotili a ponúkli tak ruským občanom dôveryhodnú alternatívu.