Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia

Poľsko chce byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ

Na snímke poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. Foto: FOTO TASR/AP

Sikorski obvinil vládu ruského prezidenta Vladimira Putina, že vedie proti Poľsku hybridnú vojnu a šíri dezinformácie.

Varšava 25. apríla (TASR) - Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom štvrtkovom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie (EÚ). TASR informuje podľa správy agentúry AP.

Sikorski ďalej povedal, že ak Rusko napadne Severoatlantickú alianciu (NATO), bude porazené. Zároveň členské štáty NATO vyzval, aby zvýšili svoju obranyschopnosť.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Ten vo svojom štvrtkovom prejave vyzval Európu, aby sa stala asertívnejším globálnym hráčom. Vysokopostavení poľskí predstavitelia privítali Macronovu podporu pre Ukrajinu, ale zároveň požadujú, aby Paríž zvýšil dodávky vojenskej pomoci Kyjevu.

Sikorski obvinil vládu ruského prezidenta Vladimira Putina, že vedie proti Poľsku hybridnú vojnu a šíri dezinformácie. Dodal, že Rusko falošne obvinilo Poľsko z plánov anektovať časti západnej Ukrajiny v okolí mesta Ľvov, ktoré kedysi patrili Poľsku.