Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia

Plzeň sa lúči s EKL so zdvihnutou hlavou, Koubek: Rozhodlo vylúčenie

Futbalista Cadu z Viktorie Plzeň dostáva červenú kartu od rozhodcu Jesusa Manzanu počas odvety štvrťfinále Európskej konferenčnej ligy AC Fiorentina - Viktoria Plzeň 18. apríla 2024 vo Florencii. Foto: TASR/AP

Favorit napokon v predĺžení početnú prevahu využil a po víťazstve 2:0 narazí v boji o postup do finále na Club Bruggy.

Rím 19. apríla (TASR) - Futbalisti Viktorie Plzeň sa s účinkovaním v Európskej konferenčnej lige rozlúčili so cťou. Po domácej remíze 0:0 v úvodnom štvrťfinálovom stretnutí s ACF Fiorentina uhrali rovnaký výsledok aj vo štvrtkovej odvete na pôde talianskeho tímu, hoci od 66. minúty dohrávali bez vylúčeného Cadua. Favorit napokon v predĺžení početnú prevahu využil a po víťazstve 2:0 narazí v boji o postup do finále na Club Bruggy. Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Aston Villa a Olympiakos Pireus.

Plzeň zažila vydarenú sezónu, do štvrťfinále EKL postúpila z druhého predkola. Hráči českého tímu absolvovali spolu 16 zápasov, premožiteľa našli až v poslednom. "Bola to krásna cesta. Asi sme vlani v lete nepredpokladali, že postúpime až do štvrťfinále. Pokiaľ sa naše účinkovanie malo skončiť, potom sme dnes odišli so vztýčenou hlavou. Chlapci si zaslúžia uznanie nielen za výkon v tomto zápase, ale aj za celú sezónu," uviedol tréner Miroslav Koubek.

Viktoria už v osemfinále proti Servette Ženeva neskórovala, švajčiarsky tím vyradila po dvoch bezgólových remízach v jedenástkovom rozstrele. Ani doma proti Fiorentine nestrelili jej hráči gól, v Toskánsku preto chceli hrať aktívne. "Bolo to zložité, ale plán bol vysoko napádať a súpera trocha zaskočiť. Mali sme preto trochu problém v obrane, domáci sa nám tam dostávali po krídlach. Brankár Jedlička chytili niekoľko striel, mali sme aj šťastie. Vrátili sme sa teda k bloku, ktorý nám fungoval už v prvom zápase v Plzni. Ukázalo sa, že z taktického hľadiska je pre nás vhodnejší. Pri otvorenom postavení sme zraniteľnejší," citoval Koubka portál idnes.cz. Fiorentina jeho tím prestrieľala 40:2, jasnú prevahu domácich potvrdilo aj percentuálne držanie lopty v pomere 68:32.

Plzeň hrdinsky odolávala, podľa Koubka bolo kľúčovým momentom stretnutia vylúčenie Cadua. "Červená karta po prestávke všetko zmenila. Hrať proti Fiorentine je ťažké aj v plnom počte, nieto ešte taký dlhý čas s desiatimi. Dotiahli sme to síce do predĺženia, ale domnieval som sa, že prežiť ďalšiu polhodinu už asi nebude v našich silách," vyplnilo sa Koubekovo tušenie.

Fiorentinu priblížil k postupu gólom v 92. minúte argentínsky útočník Nicolas Gonzalez, spečatil ho v 108. minúte kapitán "fialových" Cristiano Biraghi. "Chceme sa rovnako ako vlani dostať do finále a tentoraz ho vyhrať. Čakajú nás však dva ťažké zápasy s Bruggami a tiež nesmieme zabúdať na Seriu A, kde chceme skončiť čo najvyššie," uviedol Gonzalez pre uefa.com. Fiorentina skončila vlani tesne pod vrcholom. V pražskom finále prehrala s West Hamom United 1:2 po góle Jarroda Bowena v 90. minúte.