Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Plovdiv sa stal Európskym hlavným mestom kultúry pre rok 2019

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Plovdiv je považovaný za najstaršie nepretržite obývané mesto v Európe. Má viac ako šesťtisícročné dejiny. Okrem Bulharov tu žijú aj Turci, Rómovia, Arméni, Gréci i židia.

Sofia 12. januára (TASR) - Plovdiv, najstaršie mesto v Bulharsku, sa v sobotu oficiálne stalo Európskym hlavným mestom kultúry pre rok 2019. Informovala o tom agentúra AP.

Na slávnostnom otvorení, ktoré sa konalo na hlavnom námestí mesta, sa zišlo asi 50.000 ľudí. Na rôznych pódiách vystúpilo 1500 miestnych a zahraničných umelcov.

Počas roku 2019 sa v Plovdive uskutoční vyše 350 kultúrnych podujatí vrátane výstavy s kusmi tehál z Berlínskeho múru, ktorá sa uskutoční pri príležitosti 30. výročia pádu múru rozdeľujúceho Európu počas studenej vojny.

Plovdiv je považovaný za najstaršie nepretržite obývané mesto v Európe. Má viac ako šesťtisícročné dejiny. Toto mesto na brehoch rieky Marica je známe svojou etnickou diverzitou: okrem Bulharov tam žijú aj Turci, Rómovia, Arméni, Gréci i židia. Súčasťou otváracej šou bola aj prezentácia vplyvov týchto etník na dejiny a kultúru mesta.

Plodiv je prvým bulharským mestom, ktoré sa stalo Európskym hlavným mestom kultúry. O tento titul sa však delí s talianskym mestom Matera.

Titul Európske hlavné mesto kultúry udeľuje Európska únia jednému alebo dvom európskym mestám, ktoré po celý rok majú možnosť predstaviť Európe svoj kultúrny život a jeho rozvoj. Niektoré mestá využijú túto šancu, aby kompletne transformovali svoju kultúrnu štruktúru a aby sa stali uznávanými v medzinárodnom prostredí.