Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Pellegrini: Rezerva je dostatočná, poslanci by do nej zasahovať nemali

Na snímke štátny tajomník MF SR Peter Pellegrini. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini odmietol úvahy o možnom zvyšovaní daní.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Rezerva v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok v objeme viac ako 500 miliónov eur vytvára pre vládu dostatočný priestor reagovať aj na zhoršenie situácie a rôzne nepredvídateľné skutočnosti v svetovej ekonomike. Je o tom presvedčený štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Malo by to postačiť, aby sme dosiahli cielený deficit 2,94 %. V prípade, že by ani 500-miliónová rezerva nestačila na to, aby sme dodržali deficit, vláda bude musieť pristúpiť k ďalším výrazným škrtom na strane výdavkov, k viazaniu prostriedkov jednotlivých kapitol," pripustil v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12.

Zároveň odmietol úvahy o možnom zvyšovaní daní. "Nie je to aktuálnou otázkou, ďalší zásah do druhého piliera ani dodatočné zvyšovanie daní. Myslím si, že touto cestou by sme nešli," podčiarkol Pellegrini.

Pripomenul, že rozpočtová rezerva sa skladá z dvoch častí. Menšia suma 229 miliónov eur je odložená na zatiaľ otázny počet vystúpených z 2. dôchodkového piliera. "Rezerva na druhý pilier je pre nás absolútne tabu až do prvého štvrťroka 2013, kedy budeme vedieť posúdiť, koľko reálne ľudí vystúpilo a akú rezervu vlastne budeme mať," avizoval.

Reálne vyčlenené peniaze určené na krytie horšieho ako očakávaného vývoja ekonomiky tvorí 313 miliónov eur. Aj keď by sa dali využiť na rôzne dodatočné výdavky, Pellegrini poslancov Národnej rady (NR) SR varoval pred zásahmi do rezervy pri schvaľovaní rozpočtu. "V parlamente by nemala byť nejakým trhacím kalendárom, z ktorého si poslanci budú po kúsku trhať a plniť svoje priority. Budeme na nich apelovať, aby také pozmeňujúce návrhy, ktoré by odčerpávali z rezervy, neprijímali, pretože tým ohrozujú budúcnosť," dodal štátny tajomník.

Podpredseda opozičného Mosta-Híd Ivan Švejna je presvedčený, že vláde sa nesplní predpoklad vystúpenia 60.000 ľudí z druhého piliera. Tým sa však nenaplní ani deklarovaná vyše 200-miliónová rezerva v rozpočte. "Ja si to nemyslím a dúfam, že aj ľudia v 2. pilieri pochopia, že deficit sa nemá sanovať z ich peňazí a nebudú chcieť vystúpiť," zdôraznil.

Rovnako nereálny môže byť z jeho pohľadu plán príjmov z vyšších daní pre fyzické aj právnické osoby. Upozornil na efekt nadmerného zvýšenia daní, ktorého výsledkom môže byť paradoxne ich nižší výber. "Ľudia sú demotivovaní platiť podstatne vyššie dane. Je otázkou, či ste náhodou neprekročili tento kritický bod. Ja tvrdím, že áno," vytkol vláde opozičný zákonodarca. Toto však Pellegrini odmietol. "Ja si myslím, že zvýšenie daní nie je také extrémne," reagoval.