Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

P. Paška otvoril 14. schôdzu, poslancov čaká 83-bodový program

Na snímke predseda NR SR Pavol Paška počas rokovania parlamentu. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Šéfa ÚPN mali poslanci vyberať z dvoch kandidátov, napokon v hre zostal len opozičný kandidát František Mikloško.

Bratislava 29. januára (TASR) - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) otvoril dnes rokovanie 14. parlamentnej schôdze. Poslancov na nej čaká 83-bodový program. Okrem iného majú voliť predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN), rozhodnúť o vládnej novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE), ktorú opozícia označila za šitú na mieru finančnej skupine Penta, či vypočuť si správu o stave vyšetrovania kauzy Gorila.

Šéfa ÚPN mali poslanci vyberať z dvoch kandidátov, napokon v hre zostal len opozičný kandidát František Mikloško. Juraja Kalinu, ktorého navrhol Smer-SD, sociálni demokrati z voľby stiahli. V prípade, že parlament nezvolí do konca januára nového šéfa ÚPN, dostane sa ústav do komplikovanej situácie, keďže post podpredsedu aktuálne nie je obsadený a súčasnému predsedovi Ivanovi Petranskému v januári končí funkčné obdobie. Podľa Petranského sa však v ÚPN budú schopní vyrovnať aj s tým, ak parlament nového šéfa ústavu zvoliť nestihne.


Témou budú aj vojaci a policajti


Snemovňa sa má zaoberať viacerými vládnymi návrhmi vrátane novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. Podľa nej vojaci a policajti, ktorí doposiaľ odslúžili menej ako päť rokov, budú mať zrejme nárok na výsluhový dôchodok o desať rokov neskôr ako ich predchodcovia. Noví príslušníci poriadkových síl by ho tak mohli začať poberať až po 25 rokoch štátnej služby. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) predložil aj novelu zákona o verejnom obstarávaní.

Zákonodarný zbor tiež začne diskutovať o vládnej novele zákona o službách zamestnanosti, ktorej cieľom je zmena niektorých doterajších právne nárokovateľných opatrení na nenárokovateľné. Na úradoch práce má vzniknúť výbor pre otázky zamestnanosti, ktorý bude mať za úlohu schvaľovať poskytovanie príspevkov aktívnej politiky trhu práce, na ktoré nie je právny nárok. Okrem toho dôjde od mája aj k zrušeniu viacerých príspevkov z dôvodu ich nízkej miery využívania alebo nedostatku financií v štátnej pokladnici.


Návrhy z minulého roku


Medzi poslaneckými návrhmi, z ktorých približne polovica pochádza ešte z minulého roka, sa na nadchádzajúcej schôdzi objaví napríklad návrh poslancov KDH Pavla Hrušovského a Pavla Abrhana, ktorý má urýchliť konania na Ústavnom súde SR. Branislav Škripek (OĽaNO) zas pokračuje v boji s nahotou v tlači, jeho kolega Igor Matovič zase proti financovaniu politických strán zo štátneho rozpočtu. Plénum má rokovať aj o návrhu poslancov Smeru-SD Vladimíra Faiča a Antona Martvoňa, ktorý má posilniť právomoci prokurátorov.

SDKÚ-DS svojím návrhom presadzuje zavedenie stravného pre živnostníkov, SaS zase zmeny v odvodoch pre matky na materskej pracujúce na dohodu, keďže súčasná právna úprava im podľa liberálov škodí. Podľa KDH by zákaz súbežného poberania starobného dôchodku a práce pre štátnu alebo verejnú správu, ktorý navrhuje, vytvoril na Slovensku 20.000 nových pracovných miest pre súčasných nezamestnaných.