Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia

P. ŽIGA: Program revitalizácie krajiny a manažmentu povodí sa zruší

Peter Žiga Foto: TASR/AP

Program revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR, ktorý mal predstavovať nový prístup k protipovodňovým opatreniam zavedeným za bývalého kabinetu, zrušia.

Bratislava 29. júna (TASR) - Program revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR, ktorý mal predstavovať nový prístup k protipovodňovým opatreniam zavedeným za bývalého kabinetu, zrušia. "Program bude zrušený na úrovni Úradu vlády SR a celý manažment protipovodňových opatrení a opatrenia týkajúce sa povodní bude v budúcnosti zastrešovať už len Ministerstvo životného prostredia SR," povedal v rozhovore pre TASR jeho šéf Peter Žiga (Smer-SD). Myslí si, že keby sa 40-miliónov eur preinvestovaných v programe využilo inak, priniesli by väčší úžitok.

Podľa jeho slov spomínaný program považuje celá odborná verejnosť za nesystémový. Ako poznamenal, program zvesili z klinca, zavesili ho pod Úrad vlády a následne sa na zelenej lúke začal realizovať projekt s možno ušľachtilými cieľmi, ale nesystémový. "Tým, že nebol ani komunikovaný s príslušným odborným rezortom a nebol začlenený do jeho komplexnej činnosti, nebude mať úspech," skonštatoval.

Minister Žiga však do budúcnosti nevylučuje napríklad výstavbu hrádzok, ktoré priniesol nový protipovodňový prístup. Tie majú slúžiť na zadržiavanie dažďovej vody v krajine. Šéf envirorezortu však avizuje, že najprv bude potrebné realizovať viaceré zmeny, keďže doteraz postavené hrádzky sú podľa jeho názoru čierne stavby bez potrebných povolení a opory v príslušnej vodohospodárskej legislatíve.

Vláda Ivety Radičovej schválila Program revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR v roku 2001. Ten sa zameriaval na zadržanie dažďovej vody v krajine, zmenu prístupu k hospodárskemu využívaniu krajiny, ako aj na celkové oživenie a obnovu poškodenej krajiny. Jeho hlavným cieľom mala byť minimalizácia rizika vzniku povodňových prívalových vĺn. Odhadovalo sa, že jeho realizácia by si počas šiestich až desiatich rokov vyžiadala miliardu eur.