Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Overenie činnosti Úradu jadrového dozoru prinieslo pre SR 33 nálezov

Na snímke špeciálny tím spoločnosti JAVYSpočas prevzatia rádioaktívneho odpadu na Úrade verejného zdravotníctva v Žiline dňa 5. októbra 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Vyplýva to zo správy misie IRRS v SR v roku 2022, ktorý v stredu prerokovala a schválila vláda.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Misia IRRS (Integrated Regulatory Review Service - misia Integrovaného overenia dozornej činnosti) identifikovala pre Slovenskú republiku 33 nálezov, z toho 23 odporúčaní a 10 návrhov na zlepšenie. Vyplýva to zo správy misie IRRS v SR v roku 2022, ktorý v stredu prerokovala a schválila vláda. Správu na rokovanie vládneho kabinetu predložila predsedníčka Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR.

Nálezy sú adresované vláde SR, ÚJD SR, Ministerstvu zdravotníctva SR, Úradu verejného zdravotníctva SR, Ministerstvu dopravy SR, Národnému inšpektorátu práce a Ministerstvu vnútra SR. Príklad dobrej praxe nebol podľa správy identifikovaný, misia však uznala sedem príkladov dobrého výkonu.

Misia IRRS je misiou Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) s úlohou partnerského hodnotenia vychádzajúceho z bezpečnostných štandardov MAAE. SR vykonala samohodnotenie podľa metodiky IRRS v rokoch 2021 až 2022 a následné posúdenie misiou MAAE v dňoch 5. až 16. septembra 2022.

Hlavným účelom samohodnotenia a následne misie MAAE bolo posúdiť dozorný rámec SR pre jadrovú bezpečnosť a radiačnú ochranu v porovnaní s bezpečnostnými štandardmi MAAE ako medzinárodne uznávanými porovnávacími ukazovateľmi pre jadrovú a radiačnú bezpečnosť.

Vládny materiál je súhrnným dokumentom informujúcim o výsledkoch a priebehoch konania misie IRRS v SR v roku 2022 a podkladom pre ďalší postup pri adresovaní nálezov identifikovaných danou misiou pre SR, vrátane určenia gestora respektíve gestorov zodpovedných za riešenie jednotlivých nálezov a termínu ich plnenia. Jeho cieľom je zabezpečiť komplexné a jednotné plnenie a odpočet prijatých opatrení, prijatých v reakcii na nálezy identifikované misiou IRRS pre SR.