Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

OĽaNO: Ak ZSSK dostane pokutu, manažéri by ju mali zaplatiť a odstúpiť

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

OĽaNO reagovalo na predbežné stanovisko EK, ktorá v ňom informovala ZSSK, že jej v júni 2016 bránila v inšpekcii, keď poskytla nesprávne informácie a zmazala údaje z jedného laptopu.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Ak sa podozrenia Európskej komisie (EK) voči Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) potvrdia a firma dostane pokutu, podľa opozičného hnutia OĽaNO by ju mali zaplatiť manažéri spoločnosti a mali by okamžite odstúpiť. Zdôraznil to v utorkovom stanovisku poslanec hnutia Ján Marosz.

Reagoval tak na predbežné stanovisko EK, ktorá v ňom informovala ZSSK, že jej v júni 2016 bránila v inšpekcii, keď poskytla nesprávne informácie a zmazala údaje z jedného laptopu. Informoval o tom portál europa.eu.

EK vykonala v spoločnosti inšpekciu, lebo mala podozrenie, že ZSSK mohla uzavrieť zmluvy namierené proti konkurencii, ktorých cieľom bolo neumožniť vstup na trh konkurenčnému železničnému osobnému prepravcovi, čo je v rozpore s európskym právom hospodárskej súťaže,

"Iba polroka po kontrole z Európskej komisie odišiel z hlavnej trate súkromný dopravca RegioJet. Bolo to po sérii politických rozhodnutí, ktoré urobil Robert Fico, Andrej Danko a manažment ZSSK. Napríklad zavedenie bezplatného cestovania či obnovenie štátnych IC vlakov," opísal Marosz.

ZSSK vtedy podľa neho tvrdila, že Komisia sa zaujímala o postupy pri predaji koľajových vozidiel. "Ak by to tak skutočne bolo, ZSSK mohla zneužiť svoje dominantné postavenie, ktoré zahŕňa napríklad neprimerané nákupné alebo predajné ceny, alebo iné nerovné obchodné podmienky," uviedlo OĽaNO.

ZSSK na predbežné stanovisko EK reagovala s tým, že je ním zaskočená. Podľa hovorcu spoločnosti Tomáša Kováča totiž firma nebránila EK vo výkone inšpekcie.

"Práve naopak, bola jej plne súčinná," zdôraznil Kováč. V danom prípade ide podľa jeho slov o notebook bývalého člena predstavenstva ZSSK, ktorý v čase, keď oň EK požiadala, nebol už vo vlastníctve ZSSK, ale bol odkúpený. ZSSK podľa Kováča bez zbytočného odkladu vyhovela všetkým požiadavkám EK. "ZSSK obratom predložila všetko požadované vrátane desiatok notebookov, mobilných telefónov, či umožnila prístup do všetkých kancelárií," vymenoval.

Spomínaný bývalý člen predstavenstva skončil podľa Kováča vo svojej funkcii člena predstavenstva 17. júna 2016, 21. júna 2016 bol uvoľnený z pozície riaditeľa úseku a 23. júna 2016 mu bol udelený súhlas na odkúpenie mobilného telefónu a počítača do súkromného vlastníctva. Následne podľa hovorcu 28. júna 2016 začala neohlásená kontrola EK u osobného dopravcu.