Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia

O profesii novinára sa diskutovalo počas Letnej školy žurnalistiky

Televízna moderátorka Marta Jančkárová s účastníkmi letnej školy. Foto: Teraz.sk

Študentov zaujímalo spojenie novinárskej profesie a súkromia a zvládanie náročných situácii. Televízna moderátorka Marta Jančkárová definovala novinársku profesiu ako poslanie.

Ružomberok 23. júna (Teraz.sk) - Televízna moderátorka Marta Jančkárová diskutovala so stredoškolákmi, ktorí sa zaujímajú o novinárske povolenie, počas Letnej školy žurnalistiky.

„Chcem vám povedať to, čo chcete vedieť vy, lebo nie vždy politici odpovedajú na to, čo sa ich redaktori pýtajú,“ zdôraznila na začiatku diskusie.

Študentov zaujímalo spojenie novinárskej profesie a súkromia a zvládanie náročných situácii. Marta Jančkárová definovala novinársku profesiu ako poslanie: „Myslím si, že je to služba iným, lebo novinári sa dostanú tam, kam nik iný. Dôležitá je odvaha, istá dávka drzosti, ale aj pokora. Pokora preto, lebo novinár by mal formovať verejnú mienku a to je veľká zodpovednosť.“

Študenti si mohli vyskúšať aj diskusiu pred televíznou kamerou. Diskutovali medzi sebou na jednoduché témy, ako napríklad ovocie a zelenina vs. hranolčeky a čokoláda. Na konci programu vyhodnotili najlepšiu otázku a najlepšieho diskutéra.

Letná škola žurnalistiky sa koná na Katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku. Účastníkmi sú stredoškoláci, ktorých zaujíma novinárske povolanie. Na workshopoch získavajú informácie o tlači, rozhlase, fotografii a televízii. Zajtra študenti slávnostne získajú certifikát o úspešnom absolvovaní Letnej školy žurnalistiky.

Marta Jančkárová moderuje politickú reláciu O 5 minút 12 vo verejnoprávnej televízii. Vyštudovala učiteľstvo a začínala ako rozhlasová moderátorka.