Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Nová Rada študentov mesta B. Bystrica bude poradným orgánom primátora

ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Cieľom je vytvoriť most medzi študentmi, mestom a rôznymi študentskými organizáciami.

Banská Bystrica 12. októbra (TASR) – Nová Rada študentov mesta Banská Bystrica má byť istým mostom medzi študentmi a mestom, ako aj rôznymi študentskými organizáciami. Uviedol to dnes na stretnutí s primátorom Petrom Gogolom v priestoroch Mestského úradu predseda rady Jaroslav Dodok. V poradí už štvrtý poradný orgán primátora vznikol podľa jeho slov z prirodzeného záujmu mladých ľudí angažovať sa, môcť byť pritom, keď sa v meste menia veci, aby sa menili aj v prospech mladej generácie. Tútorkou rady bude viceprimátorka Katarína Čižmárová. Štatút rady primátora pre študentov platí od 9. októbra, prípravné kroky k jej vzniku však trvali takmer rok.

Podľa Čižmárovej je rada veľmi dôležitým krokom k spolupráci s mladými ľuďmi, nakoľko Banská Bystrica je mestom mladých, centrom stredoškolského aj vysokoškolského vzdelávania. "A táto vrstva obyvateľov bola akoby mimo diania v meste. Preto sme sa rozhodli, že zriadime túto radu študentov, aby sme ich počúvali - čo ich trápi, čo v Banskej Bystrici potrebujú a akým spôsobom im mesto vie pomôcť," konštatovala viceprimátorka. Inšpiráciu získala aj na celoštátnej konferencii KomPrax, ktorá rieši participáciu mladých ľudí na správe vecí verejných. "Krásny príklad bol z fínskeho mesta, kde takáto rada funguje veľmi dobre a je obojstranne veľmi prospešná," podotkla Čižmárová.

Podľa Dodoka je v meste veľa študujúcej mládeže a bola by škoda nevyužiť jej potenciál. V Bystrici chýbajú podľa jeho slov rôzne podujatia ako študentský ples, ďalej študentská kaviareň, ktorá je potrebná, aby sa mladí mohli v meste stretávať, tvoriť nápady a aktivity. Toto patrí medzi hlavné a prvé kroky, ktoré chcú podľa Dodoka realizovať. "Samozrejme, hlavným cieľom je ešte zmobilizovať študentov v meste Banská Bystrica, to znamená žiacke školské rady, zapojiť vysokoškolákov, stredoškolákov a vytvoriť tak väčšiu skupinu mladých ľudí, ktorá sa bude podieľať na mládežníckej participácii v meste," uviedol. Pripomenul, že mladých trápi aj banskobystrický amfiteáter. Chcú v ňom uskutočňovať rôzne aktivity, podujatia, preto je cieľom rady obnoviť ho a vrátiť mu aj "nádych študentstva".

"Niekedy je komunikácia nielen s mestom, ale aj rôznymi orgánmi ťažšia a nie každý vie, ako sa dostať k takej úzkej spolupráci. Preto je naším cieľom, aby sme vytvárali taký mostík medzi študentmi a mestom, aj rôznymi študentskými organizáciami," vysvetlil Dodok, prečo sa rozhodli orgán založiť. Záujemcovia môžu radu kontaktovať na sociálnej sieti, pripravovanej internetovej stránke alebo osobne na rôznych stretnutiach.

Gogola informoval, že sa na prvom stretnutí pýtali členov rady, aké sú ich priority, čo považujú za problém mladých ľudí v meste, aké by chceli ponúknuť nápady, riešenia. "Budeme sa týmito témami zaoberať a študenti pripravia taký akčný plán, ktorý by mal tieto priority nejakým spôsobom zoradiť," uzavrel primátor. Medzi jeho ďalšie poradné orgány patria rada pre architektúru a urbanizmus, rada pre mimovládne neziskové organizácie a pre seniorov.