Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Nezamestnaní dostanú úplný zákaz privyrábať si na dohody

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Cez novelu zákona to chce od apríla budúceho roka zakázať ministerstvo práce, čo zdôvodňuje zneužívaním tejto možnosti zo strany zamestnávateľov.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Nezamestnaní si už po novom nebudú môcť privyrábať na dohody. Cez novelu zákona o službách zamestnanosti to chce od apríla budúceho roka zakázať ministerstvo práce, čo zdôvodňuje zneužívaním tejto možnosti zo strany zamestnávateľov.

"V posledných rokoch sa toto ustanovenie ukázalo ako diskriminačné voči uchádzačom o zamestnanie a neplní účel, za ktorým bolo do zákona včlenené. Zamestnávatelia často využívajú možnosť práce na základe dohody mimo pracovného pomeru a menia tak riadne pracovné miesta na pracovné miesta na dohody," vysvetľuje rezort.

Aplikačná prax totiž poukazuje na to, že evidovaný nezamestnaný odpracuje viac hodín, ako mu umožňuje dohoda a okrem oficiálne priznanej odmeny, ktorá je nastavená na zákonné maximum, dostáva finančné prostriedky iným spôsobom. "Narastá tak nelegálna práca, ktorú je veľmi ťažké odhaliť," dodáva.

V súčasnosti môžu nezamestnaní vykonávať zárobkovú činnosť, a to na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru alebo na základe iného právneho vzťahu. Odmena za takúto prácu však nemôže presiahnuť 143,40 eura. Táto možnosť pomáha nepracujúcim preklenúť obdobie bez príjmu a pomôcť im tak pri hľadaní zamestnania.

Na dohody si privyrába takmer 70-tisíc nezamestnaných

Na dohody si privyrába takmer 70.000 nezamestnaných evidovaných na úradoch práce.

Podľa posledných štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR ich v minulom roku bolo 68.260, pričom ich počet sa medziročne zvýšil o 40 %, teda o 20.028.