Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Opozícia hovorí o evidentnej vládnej kríze v Berlíne

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Poslanci opozičnej strany Ľavica reagovali na aktuálnu situáciu v Berlíne výzvou kancelárke, od ktorej žiadajú vládne vyhlásenie, a to ešte v tomto týždni.

Berlín 14. júna (TASR) - Čestný predseda nemeckej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Theo Waigel vyzval vo štvrtok spolkovú kancelárku a šéfku Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angelu Merkelovú, aby v spore o azylovú politiku vyšla v ústrety jeho strane.

"Očakával som od kancelárky, že navrhne cestu, ktorá umožní konať na národnej úrovni dovtedy, kým sa nezrodí uspokojujúce európske riešenie," cituje jeho slová pre piatkové vydanie periodika Augsburger Allgemeine s predstihom vo štvrtok tlačová agentúra DPA.

Niekdajší spolkový minister financií súčasne apeloval na všetkých zainteresovaných zo strán únie, aby zabránili ďalšej eskalácii sporu, ktorý - ako formuloval - už nikomu nemožno vierohodne vysvetliť.

Waigel varoval aj skupinu poslancov CSU pred zrušením spoločnej frakcie s CDU a pripomenul, že sa to neosvedčilo v roku 1976 (pripomínajúc vážnu internú krízu strán únie spred viac ako štyroch desaťročí) a nikto by na tom nezískal ani teraz.

Ďalší popredný predstaviteľ CSU, bavorský krajinský premiér Markus Söder pre DPA zdôraznil, že v otázke prisťahovalectva nemožno prijímať polovičaté rozhodnutia, a odmietol tak kompromis kolegov z CDU.

Medzi poslancami Merkelovej CDU prevažovali na štvrtkovom mimoriadnom rokovaní hlasy volajúce po tom, aby jej bol poskytnutý čas v podobe 14 dní do summitu v Bruseli, ale aj kritické vystúpenia na adresu CSU. Nezostalo však iba pri nich, tak sa napríklad Jens Spahn vyslovil podľa informácií účastníkov za vracanie utečencov podľa predstáv CSU zo štátnej hranice.

Predseda opozičných liberálov z FDP Christian Lindner podporuje v spore postoj ministra vnútra Horsta Seehofera, pričom sa vo štvrtok vyslovil za akúsi kombináciu krátkodobých zásahov podľa Seehofera a dlhodobých európskych cieľov podľa Merkelovej. Osobne však ráta s kompromisom, ktorý nevyrieši žiadny problém.

Opoziční zelení odsúdili naopak postoj Seehofera a jeho CSU ako nezodpovedný. Nestabilita vlády medzičasom môže znamenať aj ohrozenie stability krajiny a EÚ, mienil šéf ich frakcie Anton Hofreiter, ktorý vyzval ministra vnútra, aby neodkladne ukončil svoj rušivý manéver, a jeho konanie označil za zneužitie úradu, v ktorom fakticky pôsobí ako minister CSU pre volebnú kampaň. Poslanec zelených tým evidentne narážal na blížiace sa krajinské voľby v Bavorsku. Hlboké znepokojenie nad vládnou krízou vyjadrila aj spolupredsedníčka frakcie Katrin Göringová-Eckardtová.

Poslanci opozičnej strany Ľavica reagovali na aktuálnu situáciu v Berlíne výzvou kancelárke, od ktorej žiadajú vládne vyhlásenie, a to ešte v tomto týždni.

Najvýznamnejším spojencom spolkovej kancelárky zostáva tak v súčasnosti paradoxne Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), ktorá nevolá po žiadnom vracaní migrantov zo štátnej hranice, ale chce pre nich veľké centrá, z ktorých by tých odmietnutých priamo vyhosťovali. V SPD si navyše nikto neželá predčasné voľby, veď hrozba populistov, euroskeptikov a ultrapravičiarov z AfD je viac ako reálna.