Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Nálada v nemeckej ekonomike sa v júli opäť mierne zlepšila

Foto: TASR/AP

Tretí mesačný nárast indexu v rade signalizuje, že nemecká ekonomika sa zotavuje z ochladenia, ku ktorému došlo na konci vlaňajška a na začiatku tohto roka.

Frankfurt nad Mohanom 25. júla (TASR) - Nálada v nemeckej ekonomike sa opäť zlepšila. To signalizuje, že najväčšia ekonomika eurozóny zrejme bude mierne rásť, informovali agentúry AP a DPA.

Index podnikateľskej dôvery inštitútu Ifo v júli vzrástol na 106,2 bodu zo 105,9 bodu v júni. Bol to už tretí nárast indexu po sebe. Experti očakávali zvýšenie indexu na 106,1 bodu.

"Očakávania týkajúce sa najbližších šiestich mesiacov sa síce mierne zhoršili, ale firmy naďalej optimisticky hľadia do budúcnosti," uviedol šéf oddelenia Ifo pre analýzu ekonomických cyklov Kai Carstensen.

Tretí mesačný nárast indexu v rade signalizuje, že nemecká ekonomika sa zotavuje z ochladenia, ku ktorému došlo na konci vlaňajška a na začiatku tohto roka. Tempo rastu v 1. štvrťroku dosiahlo len 0,1 %, nemecká centrálna banka však uviedla, že ekonomika sa v 2. štvrťroku zrýchlila. Správa o vývoji hrubého domáceho produktu (HDP) v 2. kvartáli bude zverejnená 14. augusta.