Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Na macedónskeho expremiéra Gruevského vydali zatykač

Nikola Gruevski, archívne foto Foto: TASR/AP

Gruevského v máji tohto roku odsúdili na dva roky väzenia v jednej z jeho korupčných káuz, týkajúcej sa nákupu luxusného obrneného vozidla za 600.000 eur v čase jeho pôsobenia na čele vlády.

Skopje 12. novembra (TASR) - Na bývalého dlhoročného macedónskeho premiéra Nikolu Gruevského vydali zatykač. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál Vesti.mk s tým, že ide o reakciou na fakt, že odsúdený nenastúpil do výkonu trestu v stanovenej lehote.

Gruevského v máji tohto roku odsúdili na dva roky väzenia v jednej z jeho korupčných káuz, týkajúcej sa nákupu luxusného obrneného vozidla za 600.000 eur v čase jeho pôsobenia na čele vlády. Súd mu v októbri nariadil nástup do výkonu trestu do 8. novembra.

Expremiérovu žiadosť o odklad nástupu do výkonu trestu v súvislosti s plnením poslaneckých povinností však odvolací súd v piatok zamietol.

Rozhodnutie o nutnosti neodkladne nastúpiť do väzenia sa počas uplynulého víkendu i pondelka pokúšali expremiérovi doručiť, avšak neúspešne, preto na neho v neskorých popoludňajších hodinách vydali zatykač.

Nikola Gruevski, ktorý stál na čele macedónskej vlády v rokoch 2006-2016, sa opakovane označil za nevinného nielen v spomínanej kauze, ale aj ďalších štyroch vyšetrovaných prípadoch konštatujúc, že za jeho stíhaním je politický motív.