Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Na burze a zberateľskej hobby výstave pútala pozornosť medená hrivna

Na snímke medená hrivna, platidlo staršej doby bronzovej, ktorú vystavoval zberateľ zo Zlatých Moraviec. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Podujatie pripravili členovia miestnej pobočky Slovenskej numizmatickej spoločnosti, ktorá funguje pri Slovenskej akadémii vied.

Prievidza 14. októbra (TASR) – Medená hrivna, ktorá slúžila ako platidlo v staršej dobe bronzovej, 2300 až 1600 rokov pred naším letopočtom, pútala pozornosť na zberateľskej hobby výstave a výmennej burze, ktorá sa dnes konala v Prievidzi. Vystavoval ju zberateľ zo Zlatých Moraviec, ktorý priniesol aj dve originálne bronzové sekerky.

Podujatie pripravili členovia miestnej pobočky Slovenskej numizmatickej spoločnosti, ktorá funguje pri Slovenskej akadémii vied. "Burzy a výstavy organizujeme šesťkrát ročne a pozývame na ne zberateľov zo širokého okolia," informoval predseda pobočky František Hrdý. Aj dnes sa v Prievidzi zišli numizmatici i filatelisti z Partizánskeho, Topoľčian, Trenčína i Zvolena.

Zberateľov známok a mincí je síce najviac, ale na pultoch okrem albumov známok a starých mincí či papierových peňazí boli aj šperky, odznaky, medaily, staré pohľadnice, šable, dýky alebo predmety z kuchýň starých materí. Mažiare, kávové mlynčeky, žehličky, sklené poháre, fľašky. Na stolíku s miniatúrnymi kovovými alebo porcelánovými soškami stáli vedľa seba baník s kahancom v ruke, anjelici aj Ježiš Kristus klesajúci pod ťarchou neseného kríža. Nechýbali ani vojnové vyznamenania, ale ani zbrane a osobné predmety vojakov či partizánov z druhej svetovej vojny.

"Každý, kto má k zberateľstvu blízko, si na takýchto burzách príde na svoje. Prebieha tu vzájomná výmena zberateľských predmetov, ale aj ich predaj. Mnohí zberatelia prichádzajú vybavení lupami či hodinárskymi zväčšovacími sklami, aby si predmety svojho záujmu mohli dobre poprezerať," konštatoval Hrdý.