Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Litva: Prvé kolo parlamentných volieb vyhrala ľavicová opozícia

Foto: TASR/AP

Rozhodovalo sa o obsadení iba 70 z 141 parlamentných kresiel-

Vilnius 14. októbra (TASR) - Opozičná Strana práce získala v dnešnom prvom kole parlamentných volieb v Litve najviac hlasov. Vyplýva to z prieskumu medzi voličmi bezprostredne po hlasovaní (exit poll), ktorého výsledky zverejnila litovská televízia.

Podľa prieskumu inštitútu RAIT pre tlačovú agentúru BNS získala Strana práce Viktora Uspaskiča 19,8 percenta hlasov. Sociálni demokrati bývalého ministra financií Algirdasa Butkevičiusa, ktorí vytvorili volebný blok so Stranou práce a boli favorizovaní, dostali 17,8 percenta hlasov. Vládnuci kresťanskí demokrati premiéra Andriusa Kubiliusa skončili tretí so ziskom 16,7 percenta hlasov.

Dnes sa rozhodovalo o obsadení iba 70 z 141 parlamentných kresiel, ktoré sa prideľujú podľa pomerného systému. O obsadení zvyšných 71 mandátov voliči rozhodnú o dva týždne, keď si budú kandidátov vyberať v priamej voľbe.

Uspaskič, exminister hospodárstva, už dnes navrhol vytvorenie koalície svojej Strany práce, sociálnych demokratov a tretej strany. Tou by podľa neho mohla byť strana Za poriadok a spravodlivosť (TT) exprezidenta Rolandasa Paksasa, ktorá získala 8,4 percenta hlasov.

Volebná účasť hodinu pred koncom hlasovania o 19.00 h miestneho času (18.00 h SELČ) tesne prekročila hranicu 50 percent. Pred štyrmi rokmi bola v rovnaký čas o štyri percentá nižšia.

Kubiliusova vláda sa ujala funkcie koncom roka 2008 a musela ihneď zoškrtať štátne výdavky a zvýšiť dane, aby zabránila výraznému prepadu ekonomiky po rokoch intenzívneho rastu. Jedným z výsledkov bolo zvýšenie hrubého domáceho produktu o 5,8 percenta. Litovčania sú však už unavení z úsporných opatrení vlády, vysokej nezamestnanosti a znižujúcej sa životnej úrovne.