Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Kubánska polícia zatkla desiatky členiek hnutia Dámy v bielom

Foto: TASR/AP

Aktivistky hnutia Dámy v bielom protestujú každú nedeľu po omši v kostole Santa Rita v štvrti Miramar za prepustenie politických väzňov.

Havana 19. marca (TASR) - Týždeň pred návštevou pápeža Benedikta XVI. na Kube rozohnala kubánska polícia protestný pochod hnutia Dámy v bielom, ktoré bojuje za prepustenie politických väzňov. Približne 20 aktivistiek zatkla, uviedla agentúra Reuters.

Podľa informácií hnutia polícia zadržala ďalších 33 žien, keď chceli odísť zo sídla organizácie v Havane na nedeľnú omšu v kostole. Dámy v bielom protestujú každú nedeľu po omši v kostole Santa Rita v štvrti Miramar za prepustenie politických väzňov.

Aktivistky hnutia Dámy v bielom majú dovolené pochodovať po krátkom úseku 5. ulice v štvrti Miramar, ale ak sa vychýlia od určenej trasy, sú okamžite zadržané. Tentoraz sa chceli vydať k známej havanskej plážovej promenáde Malecon.

V sobotu večer bolo v Havane zatknutých 16 žien, ktoré sa pokúsili usporiadať pochod v centre mesta. Ďalších 12 disidentov putovalo do väzenia v iných provinciách.

Hnutie Dámy v bielom vystupňovalo svoju činnosť v posledných týždňoch pred pápežovou návštevou, ktorá sa uskutoční od 26. do 28. marca. Hlava katolíckej cirkvi sa okrem iného stretne s prezidentom Raúlom Castrom, bratom a nástupcom dlhoročného vodcu Fidela Castra.

Vo štvrtok 15. marca polícia ukončila v Havane dvojdňovú okupáciu katolíckeho kostola disidentmi. Tí žiadali, aby sa pápež počas svojej návštevy komunistickej Kuby zasadil za politické otvorenie krajiny. Požadovali tiež prepustenie politických väzňov a ukončenie represií voči oponentom vlády.

Hnutie Dámy v bielom (španielsky Damas de Blanco) združuje manželky a matky 75 disidentov odsúdených v roku 2003 na dlhoročné tresty. Všetkých nakoniec prepustili, najmä vďaka dohode sprostredkovanej v roku 2010 katolíckou cirkvou.