Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Klaus si na oficiálnej návšteve Poľska pochvaľoval vzájomné vzťahy

Poľský prezident Bronislaw Komorowski (vpravo) a český prezident Václav Klaus počas uvítacieho ceremoniálu vo Varšave. Foto: TASR

Český prezident považuje Poľsko za krajinu, ktorá je Česku najbližšia. Vrcholní predstavitelia oboch krajín však mali rozdielne názory na zavedenie eura ako spoločnej európskej meny.

Varšava 12. októbra (TASR) - Český prezident Václav Klaus očakáva "sľubnú budúcnosť" vzťahov s Poľskom. Povedal to vo Varšave, kam spolu s manželkou Líviou vo štvrtok pricestoval na dvojdňovú oficiálnu návštevu Poľskej republiky - poslednú vo funkcii hlavy štátu. O jej priebehu dnes informoval internetový portál Poľského rozhlasu.

"Žijeme v čase rekordného obratu, rozsah investícií stúpa a kultúrna výmena, cezhraničná spolupráca a turizmus prekvitajú," povedal Klaus počas schôdzky s poľským prezidentom Bronislawom Komorovskim. "Budovanie česko-poľských vzťahov nie je vždy jednoduché, dnes však vidíme (ich) prínos," reagoval Komorowski.

Klaus, ktorého druhé a posledné funkčné obdobie v prezidentskom kresle sa chýli ku koncu, po stretnutí vyhlásil, že Poľsko považuje za krajinu, ktorá je Česku najbližšia.

Oba štáty vstúpili do Európskej únie (EÚ) v roku 2004 v rámci prvej vlny rozširovania EÚ o postkomunistické krajiny. Na niektoré otázky integrácie však majú ich vrcholní predstavitelia rozdielne názory.

Klaus vo štvrtok znovu potvrdil svoju neochotu prijať jednotnú menu euro. "Neverím, že naše problémy môže pre nás vyriešiť vplyvný sused, alebo Brusel," povedal. Existujúce "nástroje, ktoré zjavne zlyhali a viedli ku kríze, ako napríklad zdieľaná európska mena", sa podľa neho netreba snažiť udržať za každú cenu.

Naopak, súčasná poľská vláda je prípadnému vstupu do eurozóny otvorená, hoci nedávno prestala hovoriť o záväznom termíne.

Prezidenti mali dnes na programe aj účasť na slávnostnom otvorení poľsko-českého podnikateľského fóra vo Varšave, na ktorom vystúpia i ministri oboch krajín zodpovední za rezort hospodárstva.

Český prezidentský pár má následne odletieť do Krakowa, kde okrem iného položí kvety na hrobku bývalého poľského prezidenta Lecha Kaczyńskeho a jeho manželky Marie - obetí leteckého nešťastia pri Smolensku z apríla 2010. Nachádza sa pod katedrálou na hrade Wawel. Popoludní je tiež naplánované stretnutie s predstaviteľmi českej menšiny žijúcej v Poľsku.