Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

KDH očakáva dôstojný termín na rokovanie o obžalobe prezidenta

Foto: TASR/Martin Baumann

Hovorca predsedu parlamentu Pavel Chovanec pre TASR potvrdil, že termín, kedy sa bude rokovať o návrhu na obžalobu hlavy štátu, ešte určený nie je.

Bratislava 29. januára (TASR) - Opozičné KDH očakáva, že predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) stanoví vhodný a dôstojný čas na rokovanie o návrhu na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder KDH Ján Figeľ.

"Slovensko si to zaslúži tak, aby pri tom mohli zaznieť všetky informácie a názory vrátane prezidenta Ivana Gašparoviča," apeloval Figeľ. Podľa jeho slov premiér a predseda vládneho Smeru-SD Robert Fico má eminentný záujem mať svojho generálneho prokurátora. "Aj narýchlo zorganizovaný proces výberu cez Radu prokurátorov, ktorá sa v nekompletnom zložení bez širšej legitimity vyjadrila, potvrdzuje tento dlhodobý zámer. Nie je to tak, že Smer si osvojil názor Rady, ale naopak, Rada si veľmi rýchlo osvojila návrh Roberta Fica," dodal.

Hovorca predsedu parlamentu Pavel Chovanec pre TASR potvrdil, že termín, kedy sa bude rokovať o návrhu na obžalobu hlavy štátu, ešte určený nie je. Opozičné strany podali návrh 17. januára, Paška musí zvolať rokovanie do 30 dní. Opozícia prezidenta obviňuje z úmyselného porušenia Ústavy SR, keďže odmietol vymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Na to, aby sa návrh na obžalobu dostal na Ústavný súd SR, musí získať v pléne podporu minimálne 90 hlasov. Opozícia ich má len 67, vládny Smer-SD avizoval, že obžalobu nepodporí.