Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

KDH verí, že F. Mikloško bude do ÚPN zvolený, lebo kandiduje sám

František Mikloško Foto: TASR

Líder KDH Ján Figeľ doplnil, že pri ÚPN sa nevolí žiaden sekretár straníckej centrály.

Bratislava 29. januára (TASR) - Opozičné KDH verí, že kandidát na predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) František Mikloško dnes bude zvolený do funkcie. Na tlačovej konferencii to dnes povedal podpredseda KDH Pavol Abrhan. Podľa jeho slov je zvolenie Mikloška jediné štandardné riešenie, keďže vo voľbe nebude mať súpera. Všetky ostatné riešenia považuje za neštandardné.

"František Mikloško je svojím životným príbehom pre ÚPN vhodným kandidátom. Abrhan opakovane potvrdil, že KDH rokovalo so všetkými opozičnými partnermi, ktorí s Mikloškom súhlasili. "Ak Smer-SD chcel, mohol navrhnúť svojho kandidáta," upozornil.



Líder KDH Ján Figeľ doplnil, že pri ÚPN sa nevolí žiaden sekretár straníckej centrály. "Je to veľmi dôležitá inštitúcia pre pamäť a budúcnosť národa. My sme navrhli kandidáta, ktorý svojím životom zodpovedá takejto inštitúcii," myslí si. Tajná voľba predsedu Správnej rady ÚPN by mala prísť na rad dnes po 17.00 h.

KDH je zároveň prekvapené a sklamané, že na programe parlamentnej schôdze, ktorá sa začína o 13.00 h, nie je zaradená voľba šéfa Najvyššieho kontrolného úradu. "Smer-SD sa vyhýba kontrole zo strany opozície a nechce umožniť, aby sa voľba uskutočnila. Opozícia je dohodnutá a zjednotená na jednom kandidátovi," upozornil Abrhan na margo Vladimíra Klimeša, ktorého nominovala SaS.