Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Južná Kórea poskytne 100.000 dolárov štátu Tonga zasiahnutému cyklónom

Tropický cyklón Gita spôsobil začiatkom februára značné škody v južnej časti Tichého oceánu, najmä však na súostroví Tonga. Foto: TASR/AP

Živel zničil okrem približne 1250 domov aj budovu parlamentu nachádzajúcu sa v hlavnom meste Nuku'alofa.

Soul 21. februára (TASR) - Južná Kórea poskytne humanitárnu pomoc v hodnote 100.000 dolárov na obnovu tichomorského štátu Tonga zasiahnutého ničivým cyklónom. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí.

Tropický cyklón Gita spôsobil začiatkom februára značné škody v južnej časti Tichého oceánu, najmä však na súostroví Tonga. Pomoc Južnej Kórey bude distribuovaná prostredníctvom Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). Cieľom je poskytnúť najnaliehavejšie potreby ľuďom, ktorí prišli o strechu nad hlavou.

Tropický cyklón Gita udrel na súostrovie Tonga 12. februára a napáchal tam rozsiahle materiálne škody. Okrem iných približne 1250 domov zničil aj budovu parlamentu nachádzajúcu sa v hlavnom meste Nuku'alofa.

Cyklón Gita bol búrkou štvrtej kategórie a najsilnejšou búrkou, aká sa tam vyskytla za viac než 60 rokov. Tongská vláda vyhlásila stav núdze ešte pred nárazom živlu na pevninu a zriadila evakuačné strediská.

Prírodný živel si vyžiadal jeden život a 33 zranených. O strechu nad hlavou prišlo 4500 osôb.