Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Julii Tymošenkovej nepovolili odporúčanú liečbu mimo väznice

Julia Tymošenková Foto: TASR/AP

Expremiérku pred niekoľkými týždňami vyšetrili dvaja špecialisti z berlínskej kliniky Charité. Dospeli k záveru, že 51-ročná politička je "vážne chorá" a potrebuje urgentnú a komplexnú liečbu.

Kyjev 15. marca (TASR) - Ukrajinskej expremiérke Julii Tymošenkovej nepovolili liečbu na špecializovanej klinike mimo väznice, ktorú jej odporúčali nemeckí lekári. Oznámila to dnes ukrajinská štátna väzenská služba.

Tymošenkovej podľa nej ponúkli lieky, masáže a ďalšie procedúry vo väznici vo východoukrajinskom Charkove, kde si odpykáva sedemročný trest, čo však ona odmietla.

Expremiérku pred niekoľkými týždňami vyšetrili dvaja špecialisti z berlínskej kliniky Charité. Dospeli k záveru, že 51-ročná politička je "vážne chorá" a potrebuje urgentnú a komplexnú liečbu, ktorú ale podľa nich nemožno vykonať v charkovskej väznici.

Väzenská správa však dlhodobo trvá na tom, že Tymošenková môže dostať potrebnú starostlivosť aj vo väzbe - ona napriek tomu trvá na ošetrení mimo väznice.

Zdravotný stav expremiérky sa podľa jej príbuzných a právnikov od uväznenia vlani v auguste prudko zhoršil. Pre silné bolesti chrbta zostala údajne pripútaná na lôžko a nedokáže sama chodiť. Podľa svojej dcéry má okrem iného problémy s medzistavcovými platničkami.

Líderku Oranžovej revolúcie z roku 2004 odsúdili vlani októbri na sedem rokov väzenia za prekročenie právomocí pri podpise dohody o nákupe plynu s Ruskom. Západ proces kritizoval ako politicky motivovaný, čo ukrajinský prezident Viktor Janukovyč popiera.