Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

B.Obama chce Kennedyovú za veľvyslankyňu v Japonsku, Tokio to potešilo

Caroline Kennedyová Foto: TASR/AP

Caroline Kennedyová - aktívna v politike Demokratickej strany (DS) - bola od začiatku prominentným prívržencom Obamu ešte pri jeho prvej prezidentskej kandidatúre.

Washington/Tokio 25. júla (TASR) - Americký prezident Barack Obama sa rozhodol vymenovať Caroline Kennedyovú - dcéru zosnulého prezidenta Johna F. Kennedyho - za veľvyslankyňu Spojených štátov v Japonsku. Tokio tento krok uvítalo, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.

Obama svoje rozhodnutie oznámil v stredu, veľvyslankyňu ešte musí vo funkcii potvrdiť Senát. Kennedyová, ktorá vyštudovala právo, je predsedníčkou nadácie knižnice Johna F. Kennedyho a predsedá poradnému výboru politického inštitútu na Harvardskej univerzite.

Kennedyová (55) - aktívna v politike Demokratickej strany (DS) - bola od začiatku prominentným prívržencom Obamu ešte pri jeho prvej prezidentskej kandidatúre. Prestíž preslávenej americkej politickej dynastie teraz poslúži vzťahom s dôležitým spojencom USA v Ázii.

Japonsko je blízkym a významným spojencom Spojených štátov. Predchádzajúci veľvyslanci boli známymi politickými osobnosťami - vrátane bývalého amerického viceprezidenta Waltera Mondaleho.

Tokio dnes privítalo správy o Kennedyovej vymenovaní. Hlavný tajomník japonskej vlády Jošihide Suga povedal, že jej nedostatok skúseností v diplomacii a v súvislosti s Japonskom nebude nevýhodou.

Suga dodal, že podľa počutia má Kennedyová veľmi blízko k Obamovi a veľvyslanec zohráva mimoriadne dôležitú úlohu pri priamom sprostredkovaní záležitostí prezidentovi, preto by ich to potešilo.