Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Assange chce v austrálskej politike obhajovať záujmy žiadateľov o azyl

Julian Assange Foto: TASR/AP

Ochrana hraníc sa v Austrálii stala kľúčovou témou volieb.

Sydney 25. júla (TASR) - Zakladateľ strany WikiLeaks Julian Assange, ktorý sa uchádza o kreslo v hornej komore austrálskeho parlamentu, dnes načrtol svoj politický manifest. Dôležitou súčasťou agendy majú byť žiadatelia o azyl, akým je aj on sám.

Spolustraníkom sa Assange prihovoril video spojením z ekvádorského veľvyslanectva v Londýne, uviedla tlačová agentúra DPA. Austrálčan sa tam uchýlil, aby sa vyhol vydaniu do Švédska, kde ho chcú vypočuť kvôli obvineniam zo sexuálnych deliktov.

Assange povedal, že jedným z prvých krokov strany WikiLeaks v senáte bude snaha, aby sa úplne zverejnili dohody o imigrantoch s Papuou-Novou Guineou, o ktorých austrálska vláda informovala minulý týždeň.

Vláda premiéra Kevina Rudda sa dohodla s Papuou-Novou Guineou, že imigranti, ktorí naozaj patria do kategórie žiadateľov o azyl, sa budú môcť natrvalo usídliť v tejto krajine, susediacej s Indonéziou.

Viac ako 15.000 migrantov, väčšinou z Blízkeho východu, sa tohto roku dostalo cez Indonéziu do Austrálie. Ochrana hraníc sa stala kľúčovou témou volieb.