Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Macron predpovedal víťazstvo nad džihádistami v Afrike

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Uviedol to francúzsky prezident na summite afrických a európskych lídrov západne od Paríža.

Paríž 13. decembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu uviedol, že 4000-členná francúzska protiteroristická jednotka zaistí "v prvej polovici roka 2018" spoločne s novými africkými silami "víťazstvá" nad džihádistickými extrémistami.

Po vojenských víťazstvách nad extrémistickou skupinou Islamský štát v Iraku a Sýrii "musíme vyhrať vojnu proti terorizmu" v regióne Sahelu, zhodnotil Macron na summite afrických a európskych lídrov západne od Paríža.

Na stretnutie pricestovali aj najvyšší predstavitelia piatich štátov podieľajúcich sa na vznikajúcich protiteroristických ozbrojených silách regiónu s názvom G5 Sahel - Mali, Nigeru, Burkiny Faso, Mauritánie a Čadu.

Macron zdôraznil, že francúzske jednotky v rámci operácie Barkhane, ktorá slúži na monitorovanie činnosti džihádistov v regióne Sahelu, pomôžu silám G5 "dosiahnuť víťazstvá v prvej polovici 2018".

Francúzske ministerstvo obrany uviedlo, že päť krajín združených v G5 Sahel má zvýšiť počet príslušníkov síl do marca budúceho roka, takže sa vytvorí 5000-členná armáda, ale stále sú ešte potrební vojaci, výcvik, operačná nezávislosť a financie.

Vytvorenie mladej protiterorisickej jednotky bojujúcej priamo na mieste proti džihádistom v regióne Sahel považuje za nevyhnutné aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

"Islamský extrémizmus sa šíri, nemôžeme čakať." Kancelárka v tejto súvislosti zdôraznila, že rozvojová pomoc, ktorú poskytuje Nemecko a ďalšie krajiny je "zbytočná, pokiaľ ľudia nemôžu žiť v mieri".