Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia

Finančné aktíva nemeckých domácností dosiahli rekordnú úroveň

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Finančné aktíva domácností v Nemecku dosiahli v minulom roku rekordnú úroveň približne 7,716 bilióna eur.

Frankfurt nad Mohanom 18. apríla (TASR) - Finančné aktíva domácností v Nemecku dosiahli v minulom roku rekordnú úroveň približne 7,716 bilióna eur. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V porovnaní s koncom roka 2023 sa finančné aktíva zvýšili o 6,6 %, oznámila vo štvrtok nemecká centrálna banka (Bundesbank). K nárastu prispeli zisky z akcií a podielových listov v investičných fondoch, pričom domácnosti tiež vložili viac peňazí do vyššie úročených vkladov s dlhšou splatnosťou v bankách a sporiteľniach. Akcie kótované na burze, podiely vo fondoch a nároky voči poisťovniam sa podľa centrálnej banky v posledných troch mesiacoch minulého roka v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zhodnotili približne o 184 miliárd eur.

Zďaleka najväčší podiel na finančných aktívach majú stále hotovosť a vklady v bankách a sporiteľniach. Ich hodnota na konci roka 2023 dosiahla celkovo 3,214 bilióna eur. Bez započítania dlhov sa čisté finančné aktíva domácností v štvrtom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zvýšili o 244 miliárd eur na 5,56 bilióna eur.

Bundesbank vo svojej analýze zohľadňuje hotovosť a bankové vklady, cenné papiere, ako aj pohľadávky voči poisťovniam. Nehnuteľnosti nie sú zahrnuté.