Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Explózia na poškodenom potrubí v Mexiku si vyžiadala už 73 obetí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tragédiu údajne spôsobili zlodeji, ktorí navŕtali potrubie. Na miesto sa následne zbehli ľudia z okolia, aby si do prinesených nádob nabrali z vytekajúceho paliva.

Mexiko 20. januára (TASR) - Na 73 mŕtvych stúpol počet obetí po piatkovej mohutnej explózii a následnom požiari v okolí zlodejmi poškodeného palivového potrubia v strednej časti Mexika. Najmenej 74 ďalších osôb utrpelo počas incidentu ťažké popáleniny a desiatky ľudí sú naďalej nezvestné. V nedeľu o tom informovala agentúra AP.

Tragédiu údajne spôsobili zlodeji, ktorí navŕtali potrubie. Na miesto sa následne zbehli ľudia z okolia, aby si do prinesených nádob nabrali z vytekajúceho paliva.

Incident sa odohral v piatok v blízkosti mesta Tlahuelilpan v štáte Hidalgo.

Podobnú udalosť hlásili v ten istý deň aj zo susedného štátu Querétaro, kde pre zámerné poškodenie potrubia vypukol rozsiahly požiar v úseku pri meste San Juan del Río. Ide však o neosídlenú oblasť, takže riziko strát na životoch nehrozí, píše AP.

Nový mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, ktorý sa úradu ujal 1. decembra 2018, sa zaviazal, že bude bojovať proti podobným krádežiam.

Za prvých desať mesiacov roku 2018 bolo zaznamenaných 12.581 prípadov krádeže pohonných hmôt po poškodení potrubia. Vláda v súvislosti s tým vyslala do terénu 3200 príslušníkov námornej pechoty, aby hliadkovali v blízkosti rafinérií a ich infraštruktúry. Nové vedenie štátu chce tiež uprednostňovať prepravu ropných produktov cisternovými vozidlami - naráža však na ich nedostatok.